Marloes voor de deur van het zeer bekende café op de hoek van het Klein Weike en de Dubbelstraat.
Marloes voor de deur van het zeer bekende café op de hoek van het Klein Weike en de Dubbelstraat. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Marloes Krijnen

Door: Thijmen Alleman Rubriek

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze keer gaan we langs in misschien wel het bekendste café van Bergen, bij Marloes Krijnen.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Op de hoek van het Klein Weike en de Dubbelstraat zit een van de meest bekende kroegen van Bergen; Café Krijnen. Als er een setje regels was dat bepaalt of je wel of niet een Bergenaar bent, dan zou daar ongetwijfeld op staan dat je een keertje bij het café binnen moet zijn geweest. Een makkelijke regel, want wie is er nou nog nooit bij Krijnen geweest? "Hier zit werkelijk iedereen aan de tafels. Hoog- en laagopgeleid, letterlijk miljonairs en mensen met een uitkering. Maar hier zijn ze allemaal gelijk."

Van de zorg naar het café

Aan het woord is Marloes Krijnen. Al bijna 29 jaar lang runnen zij en haar man Jan het bekende café. "Wij hebben het van tante Door overgenomen op 1 januari 1990. Mijn schoonmoeder kreeg een hernia. Zij hielp tante Door, maar dat kon niet meer. Daarom zijn wij gaan helpen in het café. Dat beviel zo goed, dat wij het wel wilden overnemen." Marloes werkte tot die tijd in de zorg. Dan achter de bar gaan werken, lijkt een grote stap. Toch ziet Marloes veel overlap tussen de twee. "Ik hou van mensen en wil ze graag helpen, het naar hun zin maken. Dat is in de zorg natuurlijk ook. Ik denk dat ik door dat werk ook goed aanvoel of het wel of niet goed gaat met de gasten. Of misschien zit dat gewoon in mijn karakter."

Opvoeden

Dat aanvoelen hoe het met de gasten is, vindt Marloes een van haar belangrijkste taken. "Krijnen was en is een café met een sociale functie. Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen hier als gelijke behandeld wordt, dat iedereen in zijn waarde gelaten wordt. Of je nou nieuw bent en zo eens langskomt of hier al jarenlang iedere week zit. We zijn begaan met iedereen. Soms is dat bemoeierig en soms beschermend. Als hier bijvoorbeeld een dikke vent de kroeg in komt lopen, kan iemand makkelijk zeggen: 'Die moet eens wat minder eten'. Maar wij kennen zijn verhaal helemaal niet, wij weten niet hoe en waarom iemand is zoals hij is. Daar zeg ik dan wat van. Ik wil zo de mensen ook een beetje opvoeden."

Gezelligheid

Ondanks dat Marloes en Jan al bijna 30 jaar in de kroeg werken, zijn zij het nog lang niet beu. "Het werk kost veel energie. Je werkt meer uren dan dat de kroeg open is. Maar de mensen en de gezelligheid, dat levert ook weer zoveel energie op."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"We hebben hier enorm veel mooie, oude panden en gezellige straatjes. Daar moeten we trots op zijn en die moeten we behouden. Je vergeet soms haast wat we hier hebben, tot toeristen je complimenten geven over de stad. Dan let je er toch weer wat meer op."

Wat zou je willen veranderen?

"Ik zou het vrij-parkeren wel terug willen zien. Volgens mij hadden wij hier in de buurt al geen problemen met het vinden van een parkeerplek en het betalen is heel erg 'toerisme-onvriendelijk'. Ik heb al vaker horen zeggen dat het de gemeente ook weinig oplevert, dus waarom zouden we er da niet mee stoppen?"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief