Bond voor Probleemschakers

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 16 november verleende schaakvereniging BSV haar lokaliteit voor de Nederlandse Bond voor Probleemschakers. Op die dag waren er twee activiteiten, de jaarvergadering en het 28e Henk Hogedoorn Memorial Toernooi 2017.

Een oploswedstrijd waarin gecomponeerde schaakstellingen ter oplossing worden aangeboden. Een van deze problemen geven wij u hier, zie diagram. Aan het eind van dit artikel geven wij u de oplossing. Dus als u zich wilt meten met de schaakprobleemoplossers, probeer dan eerst de oplossing te vinden.

Wit moet natuurlijk de zwarte vrijpion op a3 zien tegen te houden of neutraliseren om nog remise te bereiken. Hoe deed wit dat? Het moet in vier zetten duidelijk zijn dat het remise werd.

Er deden 20 probleemschakers mee waaronder leden van de Bond van Probleemschakers, maar ook Bergse schaakenthousiastelingen deden mee. In Groep A speelden twee internationale grootmeesters, twee internationaal meesters en een FIDE-meester mee. En de grootmeesters Eddy van Beers en Dolf Wissmann maakten het waar en deelden de eerste plaats.

In Groep B eindigde Arjen Kouwenhoen als eerste, maar heel verdienstelijk eindigde BSV-er André van de Graaf als tweede en Arjon Severijnen als derde.

Wilt u meer informatie over de schaakbond van probleemschakers neem dan contact op met BSV die op de vrijdagavonden van 20 - 24 uur speelt in de Dependance van SGS 't Rijks aan de Rijtuigenweg.

En nu de oplossing van het schaakprobleem. De sleutelzet is 1. Pf5. Zwart moet dit paard wel slaan, anders speelt wit daarna Lg7 en houd de pion tegen. Dus 1. 舰 exf5. De rest spreekt eigenlijk voor zich. 2. Lf8 a2 3. Lb4 a1 D 4. Lc3+ Dxc3 pat en dus remise. Ook als zwart een ander stuk neemt bij de promotie is het remise omdat dit stuk dan verloren gaat Door Lc3.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief