'Streekdracht moet bewaard blijven als cultureel erfgoed'
<p>Een van de ontwerpen van Susan Bakx-Plasmans.</p>

Een van de ontwerpen van Susan Bakx-Plasmans.

(Foto: Mart Bakx)

'Streekdracht moet bewaard blijven als cultureel erfgoed'

GOES – In Historisch Museum de Bevelanden is vanaf 26 november de tentoonstelling ‘Goed Gemutst’ te zien. In de expositie is werk van Susan Bakx-Plasmans te zien. 


Het zijn moderne outfits die geïnspireerd zijn op de Zeeuwse streekdracht. Foto’s van de creaties zijn ook opgenomen in het twee weken geleden uitgekomen boek ‘De Zeeuwse streekdrachten – Goed gemutst’.

Inrichting

Bakx-Plasmans is modeontwerpster van beroep en werkte zeventien jaar op de streekdrachtenafdeling van het museum in Goes, waar zij eveneens hielp bij de inrichting van tentoonstellingen. “Het boek dat onlangs is verschenen gaat over de bijpassende mutsen die onlosmakelijk met streekdracht verbonden zijn”, legt zij uit. “Streekdracht is een uitstervend fenomeen. Slechts een paar vrouwen in Zeeland lopen nog in dracht. Dat vind ik jammer. Ik wil het ambacht en dit stuk van het Zeeuwse culturele erfgoed veiligstellen door jonge mensen aan te spreken. Ik heb geprobeerd klederdracht te vertalen naar mode van deze tijd.”

Prachtig

De Zeeuwse klederdracht heeft Susan altijd aangesproken. “Ik vind het prachtig. De vormen zijn zo mooi. Ik krijg altijd allerlei ideeën voor nieuwe ontwerpen.” Er zijn zes verschillende outfits te zien in de tentoonstelling. “Het gaat hierbij om de totale aankleding”, legt Susan uit. “Het zijn jurken met bijvoorbeeld een jakje, maar ook compleet met sieraden, want de gouden krullen vind ik heel inspirerend. Ik heb een aantal diademen, oorbellen, colliers en moderne mutsen gemaakt.”


Foto: Mart Bakx

De regionale verschillen in de klederdracht komen goed tot uiting. Zo was een pauwenstaart-meisjesmuts van Walcheren de inspiratiebron voor een zijden jakje dat op het rugpand dezelfde plooien heeft. De sluiermuts van Tholen heeft geleid tot een jurkje met een rijkelijk versierde capuchonrand van tule. De spiegels van de Zuid-Bevelandse mutsen inspireerde Susan tot het maken van een diadeem in strikuitvoering.

Aanraking

Susan wil met de tentoonstelling door Zeeland reizen. “Ik wil op elk eiland met de collectie in een museum staan, zodat zoveel mogelijk mensen er mee in aanraking komen.”

De tentoonstelling is volgend jaar ook te zien in musea in Sint-Annaland, Cadzand, Axel en Veere. “Ik wil nog meer musea benaderen, maar deze waren heel enthousiast.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief