Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: ‘Een binnenbocht vol Goese glorie’

Door: Britta Janssen Algemeen

Weet u nog: tot een jaar geleden stonden we geregeld op de Van Hertumweg voor een gesloten spoorwegovergang. Die paar minuten wachten ervaarden we vaak als een voorproefje van de eeuwigheid. Sinds begin april vorig jaar zoeven we zonder een seconde te verspillen door de spooronderdoorgang. Van Dale geeft een fraaie omschrijving van het woord onderdoorgang, om die simpel te besluiten met een synoniem: tunnel. Dus daar houden we het maar op in dit stukje, zoals ook de Goese volksmond dat doet. Heel mooi dat de straatnaam Terwellegang is geworden, met ‘gang’ als synoniem voor tunnel. Bent u benieuwd naar de betekenis van straat- en pleinnamen, kijk dan ’s op de website van het gemeentearchief (onder Thema’s).

De kunst op de tunnelwand van de binnenbocht is het beste vanaf het fiets- en voetpad te bewonderen. In de auto heeft u te veel vaart om het allemaal goed te bekijken en we moeten wel veilig ‘het spoor over’, natuurlijk! Vanaf het zuiden komend zien we achtereenvolgens deze zeventien onderdelen, vanwege het beton grof, maar toch herkenbaar gestileerd: golven – historische plattegrond – molen De Koornbloem – Grote of Maria Magdalenakerk – G – Stadhuis – O – station – E – Maria Magdalenakerk – S – Stadskantoor – televisietoren – watertoren – Stenen Brug – uitsnede hedendaags stratenplan – brailletekst. De afbeeldingen zijn grof gestileerd, maar toch heel herkenbaar; knap werk. Maar had u alle gebouwen herkend?

Nu in sneltreinvaart wat toelichting op sommige onderdelen. De plattegrond is van Goes in 1696, met vooral de contouren van de vesten goed zichtbaar; het noorden is links. De molen staat volgens de wiekencode van molenaars in feeststand. Mijn kleindochter kon alle gebouwen goed thuisbrengen, behalve gek genoeg de televisietoren. We kwamen er samen achter waarom: het is alleen het bovenste stuk, maar vooral: ‘Er staan straaltjes naast die er in het echt niet zijn’ (de kunstenaar heeft inderdaad ook de functie van de toren verbeeld). Het stukje stratenplan maakt stiknieuwsgierig: waar is dit? De kunstenaar legt het desgevraagd graag uit: ‘Het is het traject van het Admiraalsplein tot de molen, daar woon ik vlakbij. De plattegrond van Goes heb ik ook op deze manier gebruikt op de granieten bankjes rond het Stadskantoor’. Ten slotte heeft de kunstenaar zijn handtekening in braille geplaatst: 2020 George Schade.

Tot zover de rijk en herkenbaar geïllustreerde strakke binnenbocht van de tunnel. Dan de buitenbocht - da's andere koek en die snijden we de volgende keer met genoegen aan.[n]

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief