Afbeelding
Foto: Charles Linssen

Goes Gezien: Zo de wind waait…

Door: Britta Janssen Algemeen

Op een rooms-katholieke kerktoren staat een kruis en op een protestantse een haan. Althans, dat lees en hoor je vaak. Ik heb er als jongeling heilig in geloofd, want in het dorp waar ik getogen ben, was dat zo. Maar een mens wordt ouder en vaak wijzer en ziet dan tal van uitzonderingen. Zo hebben in Goes de twee Maria Magdalenakerken – de rooms-katholieke met ‘Heilige’ en de protestantse met ‘Grote of’ ervoor – allebei een bol, een kruis én een haan. Het zijn windhanen; ze laten zien waar de wind vandaan komt. Drie Bevelandse kerken hebben geen haan, maar een andersoortige windwijzer: ’s-Gravenpolder (haring), ’s-Heer Abtskerke (vaan) en Hoedekenskerke (voormalig gemeentewapen met drie hoedjes). De Goese windhanen staan ongeveer op gelijke hoogte en slechts zo’n zestig meter van elkaar verwijderd, dus als ze zouden kunnen kraaien, horen ze elkaar, afhankelijk van hoe de wind staat natuurlijk.

Voor zover ik weet zijn er nog geen foto’s waar de twee windhanen sámen luid en duidelijk op staan. Zo’n foto maken is ook niet eenvoudig. In ieder geval gaat het mijn pet en apparatuur te boven. Alleen al het vinden van een plek waar je beide hanen in één beeld kunt vangen, is lastig. Verder moeten zowel zon als wind goed staan én er moet met vaste hand flink ingezoomd worden. Oud-wethouder Charles Linssen, fervent vrijetijdsfotograaf, bleek graag bereid me te helpen. Hij ondernam meerdere pogingen en deze foto, genomen vanaf de Oostsingel bij noordoostenwind, is het geworden. Charles: ‘De uitdaging was niet alleen om de hanen en de kruizen er goed op te krijgen, maar ik wilde ook graag iets van de sfeer van het groen langs de Oostvest meenemen om een kader te krijgen.’ Links de torenspits van de Heilige uit 1908, rechts de top van de dakruiter of vieringtoren van de middeleeuwse Grote of Maria Magdalenakerk.

Een windhaan wijst met z’n snoet naar waar de wind vandaan komt. De hanenstaart is groter van oppervlak en wordt door de wind naar achteren gedwongen. Nu laat de foto zien dat de windhanen niet exact dezelfde stand hebben en dat is natuurlijk wel wonderlijk. Door de foto ben ik erop gaan letten: ze staan om de haverklap niet gelijk! Misschien moet de ene as gesmeerd worden. Of misschien is de rooms-katholieke haan ‘rekkelijker’ of juist ‘preciezer’ dan zijn protestantse collega, onder invloed van ‘allerlei wind van leer’ (Efeze 4:14)? Welke haan moeten we geloven?

Foto: Charles Linssen. Tekst: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief