Afbeelding

Goes Gezien: Een vierkant vraagstukje

Door: Britta Janssen Algemeen

Mensen die niet gelijk weten waar in Goes dit is, zijn vast oplettende mensen. Wat een paradox! Het is een druk, onoverzichtelijk punt, dus je hebt als verkeersdeelnemer wel wat anders aan je hoofd dan naar dit aardige pandje te kijken en je af te vragen wanneer en waartoe het ooit is gebouwd. We zijn op de hoek van de Oostsingel met de Albert Joachimikade en achter de fotograaf bevindt zich de Sint Maartenbrug over de stadshaven.

Het vierkantige pand is eind jaren ’20 gebouwd, op een ruim perceel, maar inmiddels is er allerhande nieuwbouw tegenaan geplakt, letterlijk. Beetje jammer, want het valt nu bijna in het niet. De erker op de hoek trekt de aandacht en vertelt misschien wel iets over de functie die het pand van origine had. Als het een gewoon woonhuis zou zijn, wat moet je dan met een erker zo pal aan de openbare weg, terwijl er toen nog ruimte was om meer van de weg af te bouwen? Beetje onvrij zo.
Maar misschien was die erker wel een loket en had het huis dus een publieksfunctie. Aha, denkt u nu, het pand ligt tegenover de Sint Maartenbrug en dat was in vroeger eeuwen een grotere ophaalbrug en een draaibrug, dus de brugwachter woonde of werkte daar en ontving het havengeld niet in een klomp, maar sjiek aan een loket! Nee, helaas. Ooit was het okergekleurde Huis Hoope, aan de J.A. van der Goeskade, de brugwachterswoning. Ook bij het gemeentearchief is niet bekend wat de functie van het vierkantige pand was; een bouwvergunning lijkt er niet te zijn.

Dan maar ’s aanbellen, want misschien heeft de eigenaar of gebruiker wel informatie over de historie van zijn pand. Er is een bedrijf gevestigd dat naaldhout uit Scandinavië en Rusland importeert. De deur staat op een flinke kier met een blok vurenhout (van de fijnspar!), waarschijnlijk om het kantoor te ventileren. Toch maar netjes aanbellen in plaats van binnenvallen. Een aardige jongeman vertelt dat het bedrijf het pand huurt; ze weten niets over de historie ervan. En dat ze zich gevestigd hebben op een steenworp afstand van de monumentale voormalige houtloodsen aan de Albert Joachimikade, is dat misschien… ‘Toevallig!’, zegt de jongeman, ‘maar wel leuk natuurlijk!’

Als er nu een lezer is die erachter komt wanneer en – vooral – voor welke functie het vierkantige pand is gebouwd, dan wil onze Bode daar vast wel een artikeltje aan wijden!
 

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief