Afbeelding

Schotse veteraan (93) opent eerste Highland Games Baarland

Algemeen

BAARLAND – De Highland Games Vereniging Zeeland houdt zondag 28 augustus de eerste Highland Games by the Sea in Baarland. De 93-jarige Schotse oorlogsveteraan Jim Anderson opent deze spelen. “Hij vindt het prachtig dat we de inzet van de Schotten voor de bevrijding van Nederland eren met Schotse sport en vindt het een eer dat hij de Highland Games mag openen”, vertelt Peter Traas van Highland Games Vereniging Zeeland.

Op het terrein van strandbrasserie De Landing in Baarland meten sterke mannen en vrouwen, gekleed in Schotse kilts, zich met elkaar op 28 augustus. “Er doen zo’n tachtig sporters mee, best veel”, zegt Traas. Zij tonen hun krachten met bijvoorbeeld boomstamflippen, tonheffen en steenstoten, met stenen tot honderdtwintig kilo. Het touwtrekken beslist welk team de trofee mee naar huis neemt.

Amber Beach Om 12.00 uur openen de Borselse burgemeester Jaap Gelok en wethouder Ad Schenk de Highland Games officieel met de oorlogsveteraan. Zij leggen een krans bij het oorlogsmonument op de dijk. “Meneer Anderson landde in 1944 met een Buffalo hier op Amber Beach. Hij is één van de laatste nog in levend zijnde veteranen van de 52e Lowland Divisie. Ik heb meneer Anderson gewoon gebeld en hij zei meteen ja. Veel mensen uit zijn divisie deden ook aan deze sport, het hoort bij de Schotten.”

Sociaal De spelen beginnen rond 12.30 uur. De finale met het touwtrekken vindt rond 17.30 uur plaats. “Als je verliest, drink je gewoon een biertje met elkaar hoor, bij highland games gaat het er heel sociaal aan toe.” Een groepje liefhebbers van deze Schotse spelen richtte zo’n twee maanden geleden de vereniging op om de Highland Games by the Sea te kunnen organiseren. De komst van de Schotse eregast en de burgemeester en wethouder was zo geregeld, vertelt Traas, en de vereniging krijgt van alle kanten hulp. “Het Bevrijdingsmuseum Zeeland komt met voertuigen.” Naast de games zijn er op het terrein ook een braderie met zo’n vijftig kramen te vinden en diverse kinderactiviteiten. Vanaf 16.00 uur voorziet party dj W de tent van feestmuziek. “We willen een jaarlijks evenement maken van de Highland Games by the Sea.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief