Afbeelding
Foto: AAD

3voor12 Zeeland bestaat tien jaar en viert dat in 't Beest

Door: Eugene de Kok Cultuur

GOES – Omdat de Zeeuwse afdeling van het VPRO-platform en programma 3voor12 dit jaar tien jaar bestaat, is er vrijdagavond een feest in podium 't Beest. Optredens van Altobelli, Treehook en AAD geven een indruk van wat er speelt op muziekgebied in de provincie. Het afgelopen decennium is de afdeling flink gegroeid en is zij niet meer weg te slaan bij de lokale festivals en concertzalen.

André Joosse, vrijwilliger van het eerste uur, is vooral actief als fotograaf en stuurt de andere leden van de afdeling aan. “Het aantal schrijvers en fotografen is heel wisselend”, vertelt hij. “Op dit moment hebben we zo'n 25 mensen. Sommigen zijn professionele journalisten, maar we werken ook veel met studenten die als hun studietijd er op zit, weer weg gaan. We zijn de afgelopen jaren flink gegroeid en professioneler geworden. Toch kunnen we nog wel wat schrijvers gebruiken. Deze mogen best onervaren zijn, want ze worden vanuit de afdeling goed begeleid. Naast dat het heel leuk is, is het ook een stukje persoonlijke ontwikkeling. Je leert veel mensen kennen en je ziet veel muziek.”

Artikelen

Volgens André ligt de focus vooral op het brengen van nieuws. “We signaleren nieuwe bands en als er nieuwe cd's worden uitgebracht. We houden interviews met artiesten en maken verslagen van optredens op de podia en van de festivals. We proberen drie à vier artikelen per week te plaatsen. Dat lukt vrij constant. We zijn op zo veel mogelijk plaatsen en willen een overzicht geven van wat er allemaal te vinden is in de Zeeuwse muziekwereld. Dat is best veel, maar het probleem is dat we 20-plussers missen. Vaak beginnen ze als ze een jaar of zestien zijn een bandje en stoppen daar weer mee als ze buiten de provincie gaan studeren. Je ziet bandjes uit elkaar gaan en bij elkaar komen. Er zit veel leven in. Gelukkig zijn er ook bands die wel verder gaan, zoals Peer. Het is heel leuk om die vanaf het begin te hebben gevolgd.”

Eisen

Nieuwe schrijvers moeten volgens André voldoen aan twee eisen. Ze moeten gevoel voor taal hebben en een beetje weten wat er speelt in de Zeeuwse muziekscene. “Mensen die voor 3voor12 schrijven zijn mensen die van muziek houden en sowieso al naar concerten gaan. Vaak spelen ze zelf in een band. Het zou fijn zijn om een paar nieuwe schrijvers er bij te hebben, zodat het niet altijd neer komt op dezelfde personen. Wij zijn een soort bindmiddel tussen de podia en het wereldje en hopelijk kunnen we dit nog lang blijven.”

Alternatief

André heeft veel zin in de jubileumviering, vrijdag in 't Beest. “Altobelli is de crème de la crème van de Zeeuwse alternatieve rock en Treehook is uit de klei getrokken noiserock met ballen. Op één januari kwam het debuutalbum ‘Tales from the Dirthouse’ uit van AAD. Met invloeden uit de indie- en progressieve rock gaat dit het jaar worden voor AAD", voorspelt Joosse. De band omschrijft haar muziek zelf als alternatieve ambient rock , een mix tussen Wilco en Radiohead.

De deuren van ’t Beest aan de Beestenmarkt gaan open om 20.30 uur. Een kaartje kost bezoekers acht euro. Meer informatie is te vinden op de websites www.3voor12.vpro.nl/lokaal/zeeland en www.tbeest.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief