Foto: Pixabay

Column Eugène de Kok: 'Al meer dan genoeg sterke mannen'

  Column

Het was lekker: geen werk, geen verplichtingen. Druk had ik het niet tijdens de kerstvakantie. Net voor de jaarwisseling zat ik dan ook wat doelloos te zappen langs herhalingen van Home Alone-films, een handvol romantische komedies en een oninteressant potje darts toen ik stuitte op 'Over de doden' van de NOS. Wat vroeger een kort blokje met zwart-wit-foto’s en jaartallen was in het jaaroverzicht is nu een programma over bekende en minder bekende mensen die zijn overleden.


In 2018 zijn ons twee oud-premiers ontvallen. Ze ontbraken natuurlijk niet in het overzicht. Ruud Lubbers, minister-president in de zware jaren ‘80, hoorde je in onbegrijpelijke volzinnen zijn toen door velen verguisde, maar nu door veel mensen gewaardeerde beleid verdedigen. Wim Kok was fietsend naar het Binnenhof gefilmd. Je hoorde hem zeggen dat veel mensen hem waarschijnlijk saai vinden. Erg vond hij dat niet, voegde hij toe.

Zouden we ooit nog een premier als Lubbers of Kok krijgen? Mensen die niet met zichzelf of hun carrière bezig zijn, maar het premierschap zien als een serieus ambt waarin je bedachtzaam te werk gaat en datgene doet wat het beste is voor alle inwoners. Sommigen zullen mij er om verketteren, maar ik verlang terug naar zulke bewindspersonen.

Nu staat er een ander slag aan het roer. In het Witte Huis zit iemand die net zo lang stampvoet tot hij zijn zin krijgt, zijn onlangs geïnstalleerde, tropische variant in Brazilië doet alles om hem te overschreeuwen, in het Kremlin zit een man die zich het liefste laat portretteren in zijn blote bast op een paard of in een rivierbedding en in Engeland heb je een vrouw die wel wat weg heeft van Lubbers of Kok, maar wordt opgejaagd door een clown vol grootspraak met een kapsel waarbij dat van de Amerikaanse president mooi is. Helaas heeft Mark Rutte ook zulke trekjes. Vrijdag zei hij dat hij de raddraaiers tijdens oud en nieuw het liefste in elkaar te slaan. Stom. Ten eerste komt het niet geloofwaardig over, aangezien Rutte het prototype is van een keurig koorknaapje. Ten tweede werkt hij met zulk soort taalgebruik alleen maar in de hand wat hij met zijn uitspraken wil veroordelen: geweld. Rutte moet niet de stoere man proberen te zijn. Daarvan zijn er al meer dan genoeg.

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief