Pieter van Dijck bespeelt zijn Erhu uit China. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Pieter van Dijck bespeelt zijn Erhu uit China. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Jubilerende muziekvirtuoos Pieter van Dijck met pensioen

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Ter ere van het 40-jarig jubileum van pianodocent Pieter van Dijck wordt op zaterdag 29 juni een feestje gevierd in Nieuwe Nobelaer, compleet met concert en receptie. Het is meteen een afscheid want hij gaat tegelijkertijd met pensioen. Iedereen in Etten-Leur en omstreken die iets te maken heeft met muziek kent hem. Het zal een drukke bedoening worden bij zijn afscheid.

Op zaterdag 29 juni wordt het feest ter ere van het 40-jarig jubileum èn afscheid van Pieter van Dijck in Nieuwe Nobelaer gevierd met een ontvangst om 14.30 uur in de foyer, om 15.00 uur gevolgd door een concert in de grote zaal. "Er spelen drie groepjes leerlingen: beginners, gevorderden en een generatie groep. Wat ze precies gaan doen en wat er daarnaast nog op het podium komt weet ik niet, ik laat me verrassen!", glimlacht Van Dijk. Van 16.00 tot 18.00 uur volgt de receptie. "En daar is iedereen welkom", zegt hij met nadruk.En het zou best eens heel druk kunnen worden, want wie kent hem tenslotte niet. Van Dijck heeft door de jaren heen zijn stempel gedrukt, niet alleen door zijn leraarschap bij het vroegere Sint Frans, nu Nieuwe Nobelaer maar ook door al zijn nevenactiviteiten in de regio op muzikaal gebied.

Studie

Op 23 januari 1954 werd deze alleskunner op muziekgebied geboren in Schijndel. Na de lagere school volgde gymnasium alpha. Van Dijck en zijn vier zussen en broer kregen allemaal pianoles op woensdagmiddag. "Mijn ouders vonden dat belangrijk. Ik begon al vroeg met muziek en teksten schrijven. Liedjes op de lagere school en op het gymnasium serieuzere pianomuziek en teksten." Van Dijck schreef daarnaast veel gedichten voor de schoolkrant. "Aan het eind van de middelbare schooltijd moest een richting bepaald worden. Wat ga ik doen, taal of muziek. En het is muziek geworden." Van Dijck koos voor het conservatorium in Utrecht vanwege leraar Sas Bunge die daar lesgaf.

Koning Pieter

Na een korte periode verbonden te zijn geweest aan de Roosendaalse muziekschool, accepteerde hij in 1979 een combibaan stafdocent en pianoleraar bij de toenmalige Etten-Leurse muziekschool Sint Frans. "Dat was leuk, maar ik wilde het eigenlijk maar een jaar of drie doen. Het is uiteindelijk tien jaar geworden. Toen ben ik uitsluitend pianoles gaan geven en deed projecten op de basisscholen zoals 'Muziek met een Staartje'." Dat werd jaarlijks afgesloten met een theatervoorstelling in Nieuwe Nobelaer en daarin speelde Koning Pieter elk jaar weer een belangrijke rol. Zijn sketches bij personeelsleden die afscheid namen, of bij jubilarissen waren een welbekend fenomeen. Ook bij diverse gelegenheden in het gemeentehuis trad hij op waarbij hij een kritische noot niet schuwde. Van Dijck heeft zich daarnaast met zijn muziektherapie ingezet voor cliënten van GGZ instelling Het Hooghuys en Amarant. Het is een greep uit zijn vele bezigheden als muzikant, componist en tekstschrijver.

Verzamelen

Als verwoed verzamelaar haalt hij zijn muziekinstrumenten vanuit alle delen van de wereld, zoals de oud-Perzische Kamancheh, de Lyra uit Kreta en de Erhu uit China. "Ik heb vroeger vedel gespeeld en daar is mijn interesse uit ontstaan. Het zijn allen instrumenten die je onderhands strijkt." Het zijn een paar van de ruim tweehonderd instrumenten die hij in huis heeft. Piano was zijn hoofdvak op het conservatorium met blokfluit als bijvak. Naast legio andere instrumenten speelt hij accordeon en bandoneon. "Dat is een heel gecompliceerd instrument en het duurt wel tien jaar ingespannen studeren voordat je dat onder de knie hebt." Hij heeft dat gedaan door zelfstudie en er zelfs een lesboek 'Mon Bando' voor geschreven. Een tweede is in de maak.

Chinees

Van Dijck gaat zich na zijn pensionering beslist niet vervelen. "Ik teken veel. Emily (Wiessner, zijn vrouw red.) en ik zijn bezig met kinderboeken, ik wil meer componeren, nieuwe muziek maken en reizen. O ja, en al die 200 instrumenten zijn er nog om te bespelen en ik ben bezig met het leren van Chinees!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief