Een wat jongere Peter Sagan en een wat bredere speaker Kees Maas waren er in 2012 ook al bij.
Een wat jongere Peter Sagan en een wat bredere speaker Kees Maas waren er in 2012 ook al bij. (Archieffoto: Peter Houtepen)

Organisatie profronde komt Sagan en Kruijswijk tegemoet

ETTEN-LEUR - Vorig jaar had de organisatie van de TechnoGroep profwielerronde in Etten-Leur de complete top-5 uit de Tour de France aan de start. Dat huzarenstukje evenaren zou op voorhand al moeilijk worden voor de editie van 2019 en dat gaat dan ook niet gebeuren op zondag 18 augustus. Dat heeft overigens niets te maken met ambitie of beschikbare financiën, maar vooral met de beschikbaarheid van renners.


De Technogroep profwielerronde, die op 18 augustus zijn 13e editie beleeft, groeit namelijk nog steeds. "We hebben dit jaar weer 31 nieuwe sponsoren aan ons evenement kunnen binden", vertelt voorzitter Ronnie Buiks trots. "Daarmee komt het totaal aantal sponsoren over de 200 dit jaar." Het gaat daarbij niet alleen om bedrijven uit Etten-Leur, maar ook uit bijvoorbeeld Utrecht, Eindhoven en zelfs Friesland. "We zijn hartstikke blij met de plaatselijke sponsoren. Onze grootste sponsors komen ook uit Etten-Leur en omgeving. Maar we zien ook dat onze profwielerronde steeds meer bedrijven van verder weg aantrekt. Dat is een ontwikkeling die ons uiteraard zeer tevreden stemt."

Ten opzichte van 2018 is er sprake van een stijging van de sponsorinkomsten met zo'n 10 procent. Buiks: "In vergelijking met 2011 zijn we begrotingstechnisch zelfs drieënhalf keer zo groot geworden."

Groen

Niet de complete top-5 dus, maar daar staat wel de komst van zevenvoudig groene trui-winnaar en drievoudig wereldkampioen Peter Sagan tegenover. De 29-jarige Slowaak - in 2012 al eens eerder van de partij in Etten-Leur en toen ook winnaar - stond al enkele jaren hoog op het verlanglijstje van de organisatie. "Na de Tour rijdt Sagan doorgaans maar één criterium en dat deed hij altijd in België. We zijn dit jaar vroegtijdig met hem in gesprek geraakt en heeft hij exclusief gekozen voor Etten-Leur." Ook Steven Kruijswijk, derde op het eindpodium van de Tour, is weer van de partij.

Beide coureurs moeten op de wedstrijddag wel per vliegtuig opgehaald worden in Monaco, waar ze allebei woonachtig zijn. Het toestel stijgt op vanaf Breda International Airport - voorheen Seppe - in Bosschenhoofd en keert daar zondag rond 11.00 uur met de twee coureurs aan boord weer terug. Buiks: "Het was de enige mogelijkheid om ze hier op zondag te krijgen. Vanwege hun programma willen Sagan en Kruijswijk zelf zo min mogelijk belast worden met verplaatsingen van meer dan een dag. Ze willen na een wedstrijd 's avonds ook gewoon weer thuis zijn. We hebben sponsoren bereid gevonden een bijdrage te leveren voor de inzet van het vliegtuig. En omdat we Sagan en Kruijswijk tegemoet komen in hun wensen, zijn ze zelf bereid om tegen een wat lagere vergoeding aan de start te komen."

Het inzetten van een vliegtuig is de organisatie overigens niet vreemd. In 2017 haalde de organisatie op de dag van de koers ook al Tour de France-winnaar Chris Froome en zijn toenmalige knecht Mikel Landa op met een privéjet vanaf Schiphol. Met een andere privéjet werd die dag ook nog een derde renner, Warren Barquil, ingevlogen op Breda International Airport.

Roze trui

Naast Sagan en Kruijswijk verschijnt op 18 augustus onder andere de winnaar van de Giro d'Italia, Richard Carapaz, aan het vertrek. De renner uit Ecuador rijdt uiteraard in zijn roze trui. Verder maken onder andere Bauke Mollema, Koen de Kort, Antwan Tolhoek, Sebastian Langeveld (de nummer laatst uit de Tour de France van dit jaar) en Nederlands kampioen Fabio Jakobsen hun opwachting bij de profs. 

De organisatie hoopt een dezer dagen nog twee grote namen aan het startveld te kunnen toevoegen. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief