De voor de foto nog even 'ouderwets' communicerende wethouders Martin van der Bijl (links) en Patrick Kok.
De voor de foto nog even 'ouderwets' communicerende wethouders Martin van der Bijl (links) en Patrick Kok. Foto: Alexander Vingerhoeds

Glasvezelnetwerk voor gemeenten Etten-Leur en Zundert op komst

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ETTEN-LEUR - De kogel is door de kerk. Zowel de gemeente Etten-Leur als de gemeente Zundert krijgt - bij voldoende belangstelling - een glasvezelnetwerk dat het binnen- én buitengebied volledig dekt. "Uit de samenleving, en vooral de ondernemers uit het buitengebied, horen wij dat er veel interesse is en behoefte is aan het snelle internet", aldus wethouder Martin van der Bijl van de gemeente Etten-Leur.

De wethouders Martin van der Bijl namens de gemeente Etten-Leur) en Patrick Kok (namens de gemeente Zundert) maakten de besluiten van hun colleges dinsdag samen officieel bekend. Dat gebeurde op de plek waar de Ettensebaan en de Zundertseweg in elkaar overgaan, bij de kruising met het Schuitvaartjaagpad. Geen willekeurig gekozen locatie: de officiële gemeentegrens ligt namelijk op een steenworp afstand, ter hoogte van waar het water Bijloop stroomt.

Behoefte

Etten-Leur en Zundert zijn in de afgelopen periode intensief bezig geweest met de realisatie van een glasvezelnetwerk binnen de gemeentes. Vooral in de buitengebieden is er grote behoefte aan deze snelle vorm van internetverbinding, zo maken beide wethouders duidelijk.

Meerwaarde

Voor steeds meer inwoners en bedrijven is snel internet bijna dagelijks een basisbehoefte. We zijn steeds meer afhankelijk van de digitale middelen. We delen foto's, kijken meer televisie via internet en shoppen online. Ook bedrijven werken bijna alleen nog digitaal. Zo moeten agrarische bedrijven bijvoorbeeld hun registraties digitaal melden en versturen. Het is dan onhandig om dit steeds via een USB-stick op een andere computer te moeten regelen. "De aanleg van een glasvezelnetwerk is van grote meerwaarde voor bedrijven en inwoners. Het snelle internet zal een belangrijke bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van de gemeenten, en dan met name het buitengebied," verwacht Patrick Kok.

Uitvraag

De gemeenten gaan ieder een overeenkomst voor de periode van vijf jaar aan met het bedrijf E-fiber, voor de aanleg van glasvezel in het binnen- en buitengebied. Na de ondertekening start E-fiber dit najaar met de uitvraag bij inwoners en bedrijven. "Dat betekent dat ze gaan kijken hoeveel huishoudens en bedrijven interesse hebben in een glasvezelaansluiting", legt Martin van der Bijl uit. Bij een minimum deelname van 30 procent wordt gestart met de aanleg van het netwerk. Binnen twee jaar moet het glasvezel er liggen. De respons van inwoners en bedrijven is bepalend of het glasvezelnetwerk er daadwerkelijk komt. "Uit de samenleving, en vooral de ondernemers uit het buitengebied, horen wij dat er veel interesse is en behoefte is aan het snelle internet", geeft Van der Bijl aan. Beide gemeenten hebben goede hoop dat E-fiber het minimale aantal gaat halen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief