woningbouw
woningbouw (Foto: Archief de Bode)

Alwel verzet zich tegen torenhoge heffing: 'Van dat geld kunnen we huizen bouwen'

ETTEN-LEUR - Alwel heeft zich aangesloten bij een landelijke actie waarbij 180 woningcorporaties bezwaar maken tegen de verhuurdersheffing. Die heffing betalen corporaties naast andere belastingen, en kosten dit jaar 1,7 miljard. Van dat geld willen de corporaties woningen kunnen verduurzamen en bouwen, in plaats van dat ze het af moeten dragen aan de staat.


Karo van Dongen, bestuurder van Alwel: "Vorige week heb ik met pijn in mijn hart de opdracht ondertekend om 17,5 miljoen euro over te maken naar Den Haag. We betalen deze "verhuurderheffing" elk jaar opnieuw en elk jaar stijgt dit bedrag. Van dat geld zouden we extra nieuwe huizen kunnen bouwen. Of honderden huizen verduurzamen, de huren betaalbaar houden en/of investeren in wijken. Ondertussen zijn steeds meer mensen op zoek naar een goed en betaalbaar huis. Daarom steunen wij #ikwileenhuis, de landelijke actie tegen de verhuurderheffing".

Belasting

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt, stellen de woningcorporaties.

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z'n minst het geld te investeren in de woningmarkt.  Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES