Norah Anyango en Luus Heeren-van Nispen.
Norah Anyango en Luus Heeren-van Nispen. Foto: Theo van den Bergh

Zelfstandigheid van de oudste dorpen in Kenia

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Het bestuur van het Kenya Project was benieuwd hoe de nieuwe hoofdcoördinator Norah Anyango het doet. Ze is de opvolgster van Florence Ochome die in januari 2019 stopte omdat ze 70 jaar werd.

De driekoppige bestuursdelegatie was echt aangenaam verrast tijdens het werkbezoek waarvan ze net terug zijn. Aantoonbaar waren er diverse verbeteringen aangebracht en straalde het geheel een nieuw elan uit. Fijn om te constateren dat deze verjonging goed uitpakt. Tijdens deze reis wilden we ook zien hoe de afbouw in de oudere dorpen verloopt en of het verantwoord is te starten met projecten in de twee nieuwste dorpen.

Dit jaar is namelijk het laatste jaar dat de dorpen Ahero en Awasi worden ondersteund. In 2019 krijgen ze voor het laatst schoolgeld en hebben ze de laatste bedrijfjes gekregen. Onder andere een varkensstal. Juist die varkensstal lijkt, tot op heden, echt een succes te zijn. Het varken heeft inmiddels 10 biggen gekregen. We blijven volgen of het ook een goede business kan worden voor andere dorpen. Natuurlijk blijven we deze weduwen nog wel bezoeken maar niet meer financieel ondersteunen. Vanaf 2020 staan deze twee dorpen dus op eigen benen. Wij denken dat ze er klaar voor zijn.

Nieuwe dorpen moeten zich eerst twee jaar bewijzen met microfinanciering voor er een vijfjarige ondersteuning volgt. De nieuwe dorpen Kogola en Madiany verlopen niet gelijkwaardig. Het is geweldig om te zien hoe Madiany zich ontwikkelt. Hier gaan we dus vanaf 2020 zeker starten met projecten. In Kogola loopt het wat moeizamer en wachten we minimaal tot ons werkbezoek in januari 2020 alvorens hierover een besluit te nemen.

Terugkijkend stelt de bestuursdelegatie vast dat er veel vooruitgang is geboekt en dat we met de ingezette koers op de goede weg zijn. Concreet dus: a) afbouwen oude dorpen, b) na twee jaar microfinanciering starten met 5 jaar ondersteuning van weduwengroepen in nieuwe dorpen.

Het was een waardevolle reis. Voor meer informatie zie de website www.kenyaproject.nl en facebook @kenyaettenleur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief