Bij een controle aan de Hoge Haansberg werden geen ratten gevonden. FOTO SHUTTERSTOCK
Bij een controle aan de Hoge Haansberg werden geen ratten gevonden. FOTO SHUTTERSTOCK

Toch geen rattenplaag in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Er is geen sprake van een rattenplaag in Etten-Leur. Fractievoorzitster Lia Boeren van Ons Etten-Leur had bij de gemeente aan de bel getrokken, omdat er op bepaalde locaties veel ratten zouden voorkomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarop een extra controle laten uitvoeren. 


Daaruit trekt het gemeentebestuur de conclusie dat er geen sprake is van een rattenplaag. Boeren meldde dat het wemelde van de ratten nabij de Hoge Haansberg en het tankstation bij de rotonde van Vosdonk. Medewerkers van de gemeente hebben daarop een inspectie uitgevoerd bij de benzinepomp. Daar zijn geen ratten aangetroffen. Wel kreeg de eigenaar van het tankstation het advies om afvalbakken af te sluiten en zwerfvuil op te ruimen.

Waarnemingen

De Hoge Haansberg is het volgens het college van burgemeester en wethouders lastig te controleren. De laatste melding van rattenoverlast dateert van maanden geleden. Sowieso komen er maar weinig klachten binnen bij de gemeente over de aanwezigheid van ratten. De laatste meldingen gingen over ratten in de omgeving van de Leurse Haven en in het buitengebied uit de omgeving van het Schuitvaartjaagpad en de Moerdijkse Postbaan. Al deze waarnemingen bij elkaar laten geen rattenplaag zien.

Lokkisten

De gemeente kan zelf weinig doen tegen ratten. In het openbaar gebied plaatst men lokkisten waarmee de dieren worden gevangen. Lokale overheden mogen geen gif gebruiken om de ratten te doden. Dit mag alleen op particuliere terreinen. Boeren stelde het college voor om duidelijker te communiceren naar de burgers over hoe zij eventuele rattenoverlast kunnen voorkomen. Het gemeentebestuur kondigt aan hiermee aan de slag te gaan.

Onderzoek
Landelijk is de aanpak van ratten wel een groot probleem. Op steeds meer plekken in Nederland vermenigvuldigt de rat zich snel. De Wageningen Universiteit onderzoekt de aanwezigheid van ratten en hoe gemeenten hun aanwezigheid kunnen beperken. Dat gaat echter jaren duren. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is bang voor een enorme muizen- en rattenplaag als particulieren vanaf 2023 helemaal geen gif meer mogen gebruiken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden besloot in 2014 de verkoop van gif voor muizen en ratten) aan banden te leggen. De stoffen zijn slecht voor het milieu en ook giftig voor bijvoorbeeld roofvogels. Er zijn bestaan echter nog geen goede alternatieven om dit ongedierte te bestrijden.
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

medewerker binnendienst

Rijen

Facturist

Baarle-Nassau

Bezorgers Altena Nieuws

Almkerk, Genderen, Hank, Veen

Chauffeur Internationaal (CE)

Benelux en Noord Frankrijk

Bezorgers

Steenbergen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief