Een volle zaal bij het mini symposium.
Een volle zaal bij het mini symposium. Foto: Jan Engbers

Symposium 'Geraakt door eenzaamheid' groot succes

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - De Week van de Eenzaamheid is waarschijnlijk niemand ontgaan. Op televisie waren er dagelijks kleine portretjes van eenzame mensen. Ook Rotterdam stond in de schijnwerpers met haar programma: “buren op bezoek”. In Etten-Leur heeft Present in Vriendschap het belang van eenzaamheid mooi over het voetlicht gebracht door haar Symposium : “Geraakt door eenzaamheid”.

Geïnteresseerden en vooral vertegenwoordigers van organisaties, die met dit onderwerp verwantschap hebben, vulden de zaal in de Linde. In een kort woordje schetste Wim van Dalen de problematiek van eenzaamheid, waarbij weer eens te horen viel, dat eenzaamheid van alle leeftijden is, maar vooral vanaf de leeftijd van 75 jaar wel heel vaak voorkomt. Daarna speelde het Helder theater in korte sketches zeer herkenbare situaties: een goedbedoelde poging,van een dochter om haar vader na het verlies van zijn vrouw naar activiteiten te lokken; mensen met een depressie, verlies van werk, ziekte en armoede die de aansluiting met hun naasten verloren hebben, miscommunicatie…..waardoor van echt ontmoeten en aandacht voor elkaar weinig sprake is. Dus eenzaamheid ligt op de loer.

De voorstelling (van het Helder Theater) bracht dan ook veel gesprek op gang. Ook jongeren van Let’s meet up, stonden in de picture. Met een kort interview vertelde Arlette van Oosterhout hoe juist jongeren elkaar wel ontmoeten op spelletjes avonden en ook andere dingen die er georganiseerd worden. Hoe zij zelf samen met anderen haar eenzaamheid heeft opgepakt en dit initiatief begonnen is.

De middag werd afgesloten met vragen aan het forum, waar ook de problematiek waar we tegenaan lopen, goed naar voren kwam. Een geslaagde middag! We hopen dat deze week van de eenzaamheid ook het komende jaar weer een vervolg krijgt in Etten-Leur. Een uitgebreid verslag van de middag, met veel input van de deelnemers wordt nog gemaakt en is binnenkort te vinden op website van Present in Vriendschap. (www.presentinvriendschap.nl) . Wat deze middag minder onder de aandacht kwam is de behoefte aan mensen, die werkelijk tijd willen maken, voor de ander. “Begin om naar je buren om te kijken” was dan ook een mooie slot opmerking van het symposium.

Na dit symposium, (waar eenzaamheid onder het voetlicht was gebracht) volgde er een uitje naar het Witte Paard voor de mensen die wekelijks worden bezocht door de vrijwilligers van Present in Vriendschap. Op donderdag 4 oktober genoot iedereen van een drie gangen menu, maar bovenal was het gezellig, warm en was iedereen zeer spraakzaam. Ook nieuwe mensen, die nog maar net bezocht worden, waren er voor het eerst bij en voelden zich opgenomen in de gemeenschap.

Stichting Present in Vriendschap is in 2014 ontstaan vanuit een burgerinitiatief. Zij probeert eenzame mensen te verbinden aan een vrijwilliger. Wekelijkse contacten, een kopje koffie, een fiets of wandeling, maar vooral aandacht is het sleutelwoord. Regelmatig is er een uitje, waar iedereen gratis aan kan deelnemen.

Heeft u ook een beetje tijd over voor een eenzame, kijk dan eens op onze website en laat van je horen. We leggen graag in een persoonlijk gesprek uit wat we doen en lijven u graag in als vrijwilliger.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief