Vrijwillige vrouwelijke scheidsrechters.
Vrijwillige vrouwelijke scheidsrechters. Foto: Inge Mulders

Groep vrijwillige scheidsrechters bij HC Etten-Leur breidt uit

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Het afgelopen jaar is er door Hockeyclub Etten-Leur geïnvesteerd in arbitrage en dit werpt zijn vruchten af. Naast het feit dat steeds meer ouders zich aanmelden als vrijwillige scheidsrechter zijn er ook diverse scheidsrechters welke de aanvullende clubscheidsrechtersopleiding volgen: CS+.

Ieder spelend lid bij HC Etten-Leur moet wedstrijden fluiten. Gemiddeld is dit ongeveer 1 tot 2 keer per seizoenshelft. Een aantal leden heeft aangegeven dat zij graag meer wedstrijden willen fluiten. Zij worden intensief begeleid, waardoor zij, ondanks hun soms jonge leeftijd, in staat zijn om alle wedstrijden op de vereniging te fluiten. In het verleden waren het met name jongens welke zich aanmeldde voor de opleiding, maar inmiddels breidt de groep zich ook uit met een aantal enthousiaste meiden. En ze zijn ook steeds jonger; inmiddels fluit zelfs de jongste CS+ scheidsrechter van de regio Zuid-Nederland bij HC Etten-Leur.

Door het goed beheersen van de regels is het niet alleen leuker om te fluiten, maar dit heeft ook invloed op het spel in het veld. Daarom worden er ook regelmatig scheidsrechterscafés georganiseerd, zodat iedereen up-to-date kan blijven. Ook door het voorlichten van bijvoorbeeld ouders ontstaat er een groter bewustzijn van de regels op en rond het veld.

Het afgelopen jaar zijn ruim 30% van de wedstrijden door de vrijwillige scheidsrechters gefloten. Een mooi resultaat waar HC Etten-Leur trots op is. Onlangs was het de week van de scheidsrechter. Als club is hier niet specifiek bij stilgestaan, omdat arbitrage bij iedere wedstrijd belangrijke is en de scheidsrechter altijd respect verdient. Echter wil men de scheidsrechters toch extra onder de aandacht gaan brengen en zal op korte termijn iedere actieve scheidsrechter een kleinigheidje ontvangen.

De vrijwillige scheidsrechters zijn binnen de vereniging herkenbaar aan een geel shirt. Op het moment dat zij de aanvullende opleiding hebben afgerond, ontvangen zij van de KNHB een groen shirt. Dit groene shirt wordt landelijk gebruikt.

Binnen HC Etten-Leur is ervoor gekozen om zo praktijkgericht mogelijk de scheidsrechters te begeleiden. Dit betekent dat men niet alleen theorie krijgt aangereikt, maar ook actief tijdens wedstrijden wordt begeleid. Door het inzetten van zogenaamde Axiwi oortjes is het mogelijk om als begeleider te volgen wat scheidsrechters met elkaar communiceren. Hierdoor kan men elkaar ook wijzen op bepaalde situaties op het veld zonder dat het spel onderbroken hoeft te worden. Het begeleiden van de wedstrijden middels dit communicatiesysteem wordt als zeer prettig en leerzaam ervaren.

HC Etten-Leur heeft een doorlopend opleidingstraject, waardoor het altijd mogelijk is om in te stromen. Uiteraard zijn geïnteresseerden altijd welkom op de club om een wedstrijd te komen bekijken en staan de vrijwillige scheidsrechters te beschikking om eventuele vragen te beantwoorden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief