Opening nieuwe tentoonstelling onder grote belangstelling.
Opening nieuwe tentoonstelling onder grote belangstelling. Foto: Cees Jochems

Drukkerij Museum ook geopend op zondag 3 en 17 november

Algemeen

ETTEN-LEUR - In november is het Nederlands Drukkerij Museum, gevestigd Leeuwerik 8 te Etten-Leur, naast de gebruikelijke weekopenstelling ook op twee zondagen geopend, namelijk op 3 en 17 november.

De collectie van het museum is het resultaat van bijna 45 jaar verzamelen en restaureren. Het is een unieke verzameling, die de boekdruktechniek laat zien aan de bezoeker. Op de begane grond bevindt zich een drukkerszaal met werkende drukpersen en diverse regelzetmachines en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje gerund werd in het midden van de 20e eeuw is te zien in “het oude drukkerijtje”, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen. Boven wordt uitgelegd hoe vroeger een boek gemaakt werd in een binderij.

Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus.

Tentoonstelling
Op de bovenverdieping is momenteel de tentoonstelling “Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog” te zien. Een tentoonstelling, met legaal en illegaal drukwerk en prachtige kleurrijke posters. De officiële opening werd onder grote belangstelling verricht op 26 oktober door Burgemeester Miranda de Vries.

Al het materiaal, dat tentoongesteld wordt, is origineel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van documenten uit de collectie van het N.I.O.D. (Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies te Amsterdam), enkele privécollecties uit Brabant en uit de collectie van André de Rijck, vrijwilliger in het Nederlands Drukkerij Museum.

De tentoonstelling “Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog” is nog te zien tot en met 31 mei 2020.

Info
Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en op de zondagen 3 en 17 november van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie over het museum en de workshops is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief