Burgemeester De Vries met de gedecoreerden.
Burgemeester De Vries met de gedecoreerden. Foto: Alexander Vingerhoeds

Lintjesregen daalt neer op de brandweer: het regent dertien onderscheidingen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Een ware lintjesregen daalde vrijdagavond neer op de brandweermannen uit Etten-Leur. Burgemeester Miranda de Vries reikte namelijk maar liefst twaalf koninklijke onderscheidingen uit. Dat gebeurde tijdens de jubileumavond van de West-Brabantse brandweer in de Etten-Leurse kazerne.

Een dertiende werd eerder op de dag opgespeld. Vanwege hun inzet is het gebruikelijk dat brandweervrijwilligers een koninklijke onderscheiding krijgen opgespeld wanneer zij na meer dan 20 jaar dienst afscheid nemen.

Door een wijziging in het decoratiestelsel eindigt per 1 januari 2020 de regeling dat brandweervrijwilligers automatisch in aanmerking komen voor een lintje als ze na meer dan twintig jaar afscheid nemen. Om die reden heeft burgemeester De Vries voor alle brandweervrijwilligers met twintig of meer dienstjaren een koninklijke onderscheiding aangevraagd, los van de vraag of de brandweervrijwilliger afscheid neemt.

Gedecoreerden

De gedeceerden bestaan uit John van den Broek, Ton Cornelissen, Peter Gielen, Leo de Hoon, Niels van Kalmthout, Kees Lambregts, Dennis Nouws, Kees Oostdijk, Arjan Otjens, Jos van de Riet, Christian Timmers en Jan Timmers.

Veruit de meeste ontvangers werken al jarenlang als vrijwilliger bij de brandweer. Jan Timmers is bijvoorbeeld sinds 1983 actief. Ook zeven andere brandweermannen begonnen in de jaren tachtig. Ook Jos Jochems kreeg vrijdag een lintje. Hij was van 1978 tot 2019 werkzaam bij de brandweer. Helaas kon hij vanwege ziekte niet op de jubileumavond zijn, maar de burgemeester bracht hem daarom thuis een bezoekje.

Regionalisering

Alle gedecoreerden zijn destijds begonnen als lid van de vrijwillige brandweer van de gemeente Etten-Leur. Bij de regionalisering is per 1 januari 2010 het brandweerkorps van de gemeente Etten-Leur met een aantal andere brandweerkorpsen samen gegaan tot één brandweerorganisatie: de Brandweer Midden- en West-Brabant (BMWB).

Vanaf die datum kwamen de gedecoreerden als vrijwillig brandweerman in dienst van deze nieuwe brandweerorganisatie. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij hebben als lid van de vrijwillige brandweer een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare orde en veiligheid in de gemeente Etten-Leur en omgeving.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief