Gemeente wil clubhuizen scouting en Jeugdland vervangen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur denkt na over nieuwe locaties voor de scoutingverenigingen, Stichting Jeugdland en activiteitencentrum Den Drempel. De clublocaties zijn verouderd en moeten worden vervangen.


"We onderzoeken hoe we met minder financiële middelen dezelfde effecten kunnen halen. Tegelijkertijd denken we na over duurzaamheid", vertelt wethouder Ger de Weert. Daarom kijkt de gemeente kritisch naar het gebruik van verouderde gebouwen. Die verbruiken relatief veel elektriciteit en gas en kosten daarom veel geld.

Slimmer en efficiënter werken

Scoutingclub Tarcisius heeft aangegeven graag te willen blijven zitten aan de Vijfhuizenweg. De twee andere scoutingverenigingen Lambertus en Paulus zijn bereid om te verhuizen. Ook Jeugdland ziet een andere locatie wel zitten. "We willen graag kijken naar een samenwerking tussen de verenigingen waarbij zij een clubgebouw delen dat zij multifunctioneel kunnen inzetten. Dat is slimmer en efficiënter", legt De Weert uit. Voor de activiteiten van Jeugdland is dan ook de nodige opslagruimte nodig. De stichting is vooral in de zomervakantie actief.

Duurzamer clubhuis

Tegelijkertijd wil de gemeente samen met Tarcisius kijken naar de mogelijkheden voor een duurzamer clubhuis. In Etten-Leur is de scouting nog steeds populair. Ongeveer 600 kinderen bezoeken wekelijks de scoutingvereniging. Het is de bedoeling dat de nieuwe verenigingsgebouwen uiteindelijk overgaan in handen van de verenigingen. Dit gebeurde eerder in de sportwereld. Op dit moment is dat met de verouderde gebouwen geen optie. "Die kosten op dit moment tonnen", geeft De Weert aan.

Den Drempel

De gemeente neemt ook activiteitencentrum Den Drempel aan de Papenstraat kritisch onder de loep. Het buurthuis van Wijkvereniging Centrum-West dateert uit de jaren vijftig en was oorspronkelijk een schoolgebouw. Inmiddels voldoet het pand niet meer aan de eisen van deze tijd. "Het gebouw is bijna niet te verduurzamen. Ook hebben we problemen met de riolering", geeft De Weert aan.

Sloop ligt dan ook voor de hand. Wel dient de Wijkvereniging dan de beschikking te krijgen over een ander gebouw voor activiteiten in de buurt. De gemeente gaat de komende tijd alle plannen verder uitwerken.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief