Ontwerp appartementencomplex voor jongeren aan Stationsplein bekend
Foto: Alwel

Ontwerp appartementencomplex voor jongeren aan Stationsplein bekend

ETTEN-LEUR - Een speels wooncomplex met verschillende lagen en héél véél groen. Zo komt het nieuwe appartementengebouw voor starters eruit te zien op de plek van jongerenverzamelgebouw X EL aan het Stationsplein in Etten-Leur. "We bouwen in totaal 75 appartementen voor jongeren van 18 tot 30 jaar oud", vertelt Corrina Pistorius, vestigingsmanager van woningcorporatie Alwel. 


Alwel maakte donderdagmiddag het ontwerp bekend voor het appartementencomplex voor omwonenden in Centrum-Oost. Projectontwikkelaar Hazenberg gaat de klus klaren. De nieuwe woningen maken deel uit van een bijzonder project. "We hebben nog nooit specifiek voor deze doelgroep gebouwd. Dat maakt deze appartementen speciaal. Er is ook heel veel vraag naar. Uit een enquête onder 900 jongeren gaven 600 aan belangstelling te hebben", vertelt projectleider Marieke Kyzer. 

De appartementen variëren in ruimte van 25 tot 52 vierkante meter. De huurprijzen bedragen tussen de 450 en 500 euro per maand. Voor de grotere woonwerkappartementen geldt een prijs van circa 650 euro per maand.

Tussen wal en schip

Op dit moment vallen veel jongeren in Etten-Leur nog tussen wal en schip, omdat er simpelweg geen woningen voor hen zijn. Voor een sociale huurwoning hebben ze te weinig inschrijftijd opgebouwd en een koopwoning is in de meeste gevallen niet betaalbaar. Daardoor verlaten veel jonge starters noodgedwongen Etten-Leur. Daar wil Alwel met dit complex verandering inbrengen. 

Het gebouw krijgt een duurzaam karakter. Zo sluit Alwel de appartementen niet aan op het gasnet, maar op een warmtepompinstallatie. "Die komt helemaal bovenin. Alle bewoners krijgen vloerverwarming", kondigt Mark Verhagen, planontwikkelaar bij Hazenberg aan. Wat ook opvalt is de groene aankleding van het complex. Planten groeien overal tegen de muren.

Wasserette

De bewoners krijgen geen aansluiting voor de wasmachine. In plaats daarvan richt de corporatie een wasserette in waar alle huurders hun was kunnen doen. "We willen iedereen stimuleren elkaar te ontmoeten. Bewoners kunnen ook gebruik maken van een gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte. Op deze manier ontstaat een soort communiteit", verwacht Kyzer. 

Wat opvalt aan het gebouw is de trapsgewijze opbouw. Op deze 'trappen' komt ruimte om moestuinen in te richten. "Dat gaan wij niet doen, maar we stellen wel ruimte beschikbaar als er vanuit de jongeren interesse is", geeft Pistorius aan. In het complex geldt het motto 'Caring is sharing.' De bewoners delen straks niet alleen gemeenschappelijke ruimtes, maar ook de auto.

Alwel voert momenteel een proef uit met de deelauto voor gebruikers van X EL en buurtgenoten. De resultaten zijn bemoedigend. Toekomstige bewoners van de appartementen kunnen straks  gebruik maken van de deelauto. Op deze manier compenseert Alwel het gebrek aan parkeerplaatsen. Bewoners krijgen zo de stimulans gebruik te maken van duurzaam vervoer. 

Toekomstige buurtgenoten reageren alvast enthousiast op de ontwerpen. "Het wordt prachtig!" is een veelgehoorde kreet. Ook voorzitter Isabelle Borghouts van Wijkbelang Centrum-Oost kan niet niet wachten tot het complex is gerealiseerd. "Onze wijkbewoners zijn gemiddeld het oudste van Etten-Leur. Wij zien heel graag jongeren komen. Zij brengen mooie plannen mee. Daarom vinden we het heel fijn dat er nu voor hen wordt gebouwd. Zo wordt Etten-Leur geen bejaardendorp!"

De sloop van X EL start naar verwachting in september. Rond december start vervolgens de bouw van de starterswoningen. De oplevering staat gepland voor december 2021. De eerste huurders kunnen er dan in 2022 in. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>