Daniel van den Hooven kijkt alvast uit naar de Servais Knaven Classic.
Daniel van den Hooven kijkt alvast uit naar de Servais Knaven Classic. Foto: Monique Jansen

Familie Bevrijdingstocht nieuw bij Servais Knaven Classic

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De organisatie van de Servais Knaven Classic pakt zondag 3 mei uit met de Familie Bevrijdingstocht. "We willen kinderen en hun papa's, mama's, opa's, oma's, broertjes en zusjes warm maken om gezamenlijk op de fiets te stappen. Daarom hebben we speciaal voor hen een nieuwe route van 25 kilometer uitgezet, waarbij we aansluiten bij het thema '75 jaar Bevrijding", kondigt Daniel van den Hooven van Stichting Wielertopsport Etten-Leur aan.

De wielercommissie zocht daarbij de samenwerking met Heemkundekring Jan uten Houte, Oranjevereniging Etten-Leur en het Nederlands Drukkerij Museum. "We wilden namelijk niet zomaar een fietstocht opzetten, maar ook een stukje educatie meegeven. En welk thema past dit jaar nu beter dan de Bevrijding?", stelt Van den Hooven.

Plekken uit de oorlog

Vrijwilligers van de heemkundekring en de Oranjevereniging maakten een verzameling van plekken in Etten-Leur en omgeving die iets met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben gehad. Alle deelnemers ontvangen bij de start een routebeschrijving met daarop de belangrijkste punten uit de oorlog. De organisatie heeft alle informatie aantrekkelijk vormgegeven met foto's.

Het inschrijfgeld voor de Familietocht bedraagt vijf euro per persoon. Kinderen starten gratis. De fietsers krijgen tijdens de tocht een banaan, een krentenbol en aan de finish een pastamaaltijd. Het wielercomité hoopt op veel deelnemers. "Als het een succes is, houden we de Familietocht volgend jaar mogelijk nog een keer", blikt Van den Hooven alvast vooruit.

Drie lussen

De Servais Knaven Classic start weer bij het terrein van handbalvereniging Internos. Dit jaar vervalt de extra start- en finishlocatie bij de Decathlon in Breda. Dat is een bewuste keuze. "Het was heel arbeidsintensief om op twee plekken tegelijkertijd aanwezig te zijn. We draaien toch op vrijwilligers. Je moet op beide locaties aanwezig zijn met alle faciliteiten en de benodigde mensen", legt Van den Hooven uit.

Tourfietsers kunnen bij de Classic kiezen uit drie afstanden van 50, 100 en 150 kilometers. De tocht kent drie lussen van vijftig kilometer. Dat betekent dat bijvoorbeeld de 150-kilometer-rijders twee keer tussendoor op het Trivium komen. Starten kan tussen 08.00 en 11.00 uur.

Oorlogsexpositie op plein

Voor het eerst richt het comité het plein bij de handbalvereniging in met een expositie over de oorlog. Buurtvereniging Centrum-Oost stelt twee tenten beschikbaar. Het Nederlands Drukkerij Museum brengt attributen mee van de tentoonstelling 'Brabantse Drukkers in de Tweede Wereldoorlog'.

Heemkundekring Jan Uten Houte laat het publiek kennismaken met stukken uit de Tweede Wereldoorlog. "We hebben ook de wens om militaire voertuigen op het plein te stallen. We zoeken nog mensen die zo'n object bezitten en die voor een dag willen uitlenen. Het lijkt ons met name voor de kinderen heel leuk om in zo'n voertuig te kunnen kijken", benadrukt Van den Hooven.

Bevrijdingsvuur naar Trivium

De organisatie brengt ook het Bevrijdingsvuur van het Raadhuisplein naar het Trivium. De Oranjestichting en het bestuur van de Servais Knaven Classic haalden dit vuur eind oktober op in Eindhoven. Via een tocht langs de Vloeiweide kwamen wielrenners en hardlopers met het vuur Etten-Leur binnen. De vlam logeert sindsdien op verschillende plekken.

De Oranjestichting hoopt dat het vuur bij de ontvangers van het licht leidt tot gesprek en bezinning. "Het Bevrijdingsvuur ontbreekt niet bij de Classic dit jaar. Wel denken we nog na over hoe we de vlam gaan halen. Wie een leuk idee heeft, mag zich bij ons melden!" besluit Van den Hooven.

Inschrijven voor de Servais Knaven Classic kan via www.servaisknavenclassic.nl/inschrijven.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief