Vince verblijft nog als enige in het Ketelhuis. FOTO ELITA WAGENMAKERS
Vince verblijft nog als enige in het Ketelhuis. FOTO ELITA WAGENMAKERS (Foto: Elita Wagenmakers)

Ketelhuis eerder dicht, wie weet een nieuwe woonplek voor Vince?

ETTEN-LEUR - Wie weet een nieuwe woonplek voor de 21-jarige Vince? Hij is momenteel de laatst overgebleven bewoner van het Ketelhuis. In deze kleinschalige woonvoorziening leefden sinds 2007 vijf kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking samen. Door bezuinigingen kan de woongroep niet langer bestaan.


Inmiddels hebben vier bewoners een andere plek gevonden, maar voor Vince is nog geen geschikt alternatief gevonden. Hij zou aanvankelijk nog tot eind december in het Ketelhuis kunnen wonen, maar zorgaanbieder Amarant heeft besloten om er per 1 juni de stekker al uit te trekken.

Dat betekent dat moeder Elita Wagenmakers met spoed een nieuwe plek zoekt voor Vince. Dat is geen eenvoudige opgave, omdat Vince meervoudig gehandicapt is. Hij zit in een rolstoel en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Daarnaast is hij afhankelijk van sondevoeding. Een nieuwe zorgplek is daarom ook niet zomaar gevonden.

Eerdere sluiting

Amarant heeft Elita aangeboden om Vince over te plaatsen naar een woonzorglocatie in Tilburg. Dat vindt Elita te ver weg: "Ik zoek een plek voor hem op maximaal twintig kilometer rondom Etten-Leur. Het is belangrijk dat we hem vaak kunnen bezoeken en dat gaat beter als hij dichtbij woont. Ook doe ik bijvoorbeeld zijn was en dan kan ik even snel op en neer."

Ze houdt haar zoon ook graag bij zich in de buurt. In eerste instantie had ze nog tot eind december om een nieuwe plek te vinden voor Vince. Het verraste haar dan ook dat Amarant liet weten het Ketelhuis eerder te sluiten dan gepland. "Ze vinden de zorg voor Vince niet verantwoord, omdat hij nu geen sociale contacten heeft. Dat verbaast me in deze tijd, omdat iedereen nu in isolatie zit. Wij zien juist dat hij prima gedijt bij één-op-één-zorg. Hij is erg vrolijk", geeft Elita aan. Ook heeft ze aangeboden om zelf bij te springen, zodat de zorg voor Vince altijd gegarandeerd blijft.

Vrolijke persoonlijkheid

Het is op dit moment lastig om te zoeken naar een nieuwe woonplek. Plekken voor Vince zijn al ontzettend schaars gezaaid. Zorginstellingen houden bovendien de deur gesloten voor bezoekers in de hoop het coronavirus buiten de deur te houden. Zij nemen dan op veel plekken geen nieuwe cliënten aan.

Elita roept iedereen op om mee te zoeken naar een nieuwe woonplek voor Vince: "Hij is een ontzettend gezellige, optimistische en vrolijke persoonlijkheid." Zijn begeleiders hebben er altijd plezier in om voor Vince te zorgen. In het Ketelhuis lag hij ook goed in de groep. Zijn moeder geeft de hoop niet op om een plek dichterbij te vinden. Als dat echt niet lukt, komt hij tijdelijk terug naar huis Een oproep van haar op Facebook is inmiddels meer dan 1.100 keer gedeeld: "Hopelijk levert dat wat op. Dat zou ontzettend mooi zijn!"

Ouderinitiatief voor Ketelhuis

Het Ketelhuis bestond sinds 2007 en ontstond als ouderinitiatief. Alle bewoners kregen vanwege hun zorgindicatie van de overheid een budget. De ouders gaven dit aan zorgverlener Amarant. Die betaalde er het personeel van en de huur aan pandeigenaar Alwel. De afgelopen vijf jaar slonk het het bedrag dat de ouders kregen van de overheid.

Daarnaast liepen voor Amarant de kosten op. Dat betekende dat de zorginstelling geld moest bijleggen en dat is er niet. Daarom besloot Amarant in 2019 om het Ketelhuis te sluiten. Bijzonder is dat de Etten-Leurse serviceclubs het project in aanloop naar de opening steunden. Zij gaven geld voor onder meer de keuken en de aanleg van de tuin.

Weet u mogelijk een passende plek voor Vince? Neem dan contact op met Elita Wagenmakers via elitawagenmakers@gmail.com

Reactie Amarant
Een woordvoerster van Amarant laat weten dat het niet mogelijk is om het Ketelhuis na 1 juni open te houden: "In de afgelopen maanden hebben alle cliënten van Bijzonder een nieuwe woonvoorziening aangeboden gekregen. Alle andere bewoners van Bijzonder hebben ons aanbod geaccepteerd en zijn inmiddels verhuisd. Op dit moment ontvangt betreffende cliënt nog als enige bewoner zorg op de locatie van Bijzonder. Uit oogpunt van verantwoorde zorg vinden wij dit voor zowel de cliënt als voor onze medewerkers geen wenselijke situatie."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES