Foto: Monique Jansen

Bloedheet op basisscholen: Tijdelijke verkoelingsmaatregelen niet haalbaar

ETTEN-LEUR – De temperaturen stijgen deze week flink in de Etten-Leurse klaslokalen op brede scholen De Pijler, het Voortouw, de Vleer en d’n Overkant. Leerkrachten en ouders klagen al geruime tijd. De warmte zorgt voor te hoge CO2-waarden in de klas, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan als oogirritatie, misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid.


Scholen hebben ook onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat de CO2-waarden inderdaad te hoog zijn in de klaslokalen. De gemeente heeft nu opdracht gegeven om te kijken of de klimaatinstallaties in de brede scholen nog wel goed functioneren. “De klachten over klimaatkwaliteit zijn bekend”, geeft wethouder Kees van Aert aan. Toch benadrukt Van Aert dat de klimaatinstallaties niet per se haperen: “Het kan ook aan de bediening liggen. We weten niet hoeveel mensen er aan de knoppen zitten en of de installatie door verkeerd gebruik uit balans is.”

Een extern bureau gaat de klimaatinstallaties en de bediening nu uitgebreid in kaart brengen. Van Aert. Het onderzoek gaat zeker zeventien weken duren. Het kan volgens de wethouder niet korter: “Dat vinden we erg jammer, want het gaat wel om de gezondheid van leerlingen en leerkrachten. We laten nu een oorzaakanalyse doen en daarna kunnen we maatregelen treffen.” Tijdelijke maatregelen voor verkoeling zijn niet mogelijk. Sommige scholen overwegen te werken met een continuerooster, maar dat is ook lastig. De bso moet dan namelijk ook weer schuiven met de opvang. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES