Strenge regels in België in strijd tegen corona: mondkapje op als je de grens oversteekt
Foto: Shutterstock

Strenge regels in België in strijd tegen corona: mondkapje op als je de grens oversteekt

ETTEN-LEUR - De Nationale Veiligheidsraad van België heeft opnieuw strengere maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Zo geldt er in de provincie Antwerpen vanaf vandaag een avondklok tussen 23.30 en 06.00 uur en het dragen van een mondmasker is verplicht.


In de provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen in de openbare ruimte én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt alles thuis niet. Kort samengevat: verlaat je je woning, draag dan een mondmasker.

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot strikt maximum aantal personen van 5 of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. Cafés en restaurants moeten tevens om 23.00 uur hun deuren sluiten.

Zelfde regels voor markten als voor winkels

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’. Belgen moeten alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of een begeleider wanneer men hulpbehoevend is, en niet langer dan 30 minuten. 

Daarnaast wordt het thuiswerken verplicht gesteld, behalve wanneer dit strekt onmogelijk is. Individuele contactsporten zijn verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. 

In de meest getroffen zone (stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem) worden nog extra maatregelen genomen. Hier zijn de komende vier weken alle publieksevenementen verboden en alle fitnesscentra sluiten verplicht hun deuren. Dit geldt dus niet voor fitnesscentra in bijvoorbeeld Essen of Kalmthout.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>