Twee ondernemers melden zich voor gereguleerde wietteelt in Etten-Leur
Foto: Pixabay

Twee ondernemers melden zich voor gereguleerde wietteelt in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Twee ondernemers hebben interesse in Etten-Leur als vestigingsplaats voor een hennepproductiefaciliteit. Project C wil haar vestiging starten aan het Lochtsepad en Grow Solutions heeft een locatie aan de Geerstraat op het oog. Eind 2020 bepaalt de minister of de ondernemers hun plannen kunnen verwezenlijken.


Vanuit de rijksoverheid loopt een landelijk experiment voor de productie en verkoop van hennep. Hiervoor geeft de minister tien ondernemers in Nederland toestemming om legaal hennep te produceren. De ondernemers moeten voldoen aan strenge eisen. Zo wordt onderzocht of ze geen banden hebben met criminelen. En ze moeten zorgen voor een uitstekende beveiliging van hun gebouw en hun medewerkers.

Inschrijving

Volgens de laatste gegevens van de Gemeente Etten-Leur zijn er voor Etten-Leur twee aanvragen ingediend. Een ondernemer kan zich in principe in elke van de 355 gemeenten in Nederland vestigen. Geïnteresseerde ondernemers konden zich sinds 1 juli bij het ministerie inschrijven voor het experiment. Woensdag is de inschrijving gesloten. De minister vraagt de burgemeesters van alle gemeenten waar een aanvraag is gedaan nu om een advies te geven op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Veiligheidsgevoel

De gemeenteraad van Etten-Leur heeft bepaald dat de burgemeester daarbij onder meer rekening moet houden met het veiligheidsgevoel van de inwoners in het algemeen en dat van de omwonenden in het bijzonder. Ook de aanwezigheid van kwetsbare groepen in de omgeving en de afwikkeling van het verkeer zijn worden door de raad als belangrijke aandachtspunten aangeduid. Verder moet de ondernemer aantonen dat hij er alles aan doet om zijn personeel streng te selecteren en te begeleiden. ‘’Last but not least’ dient de burgemeester in haar advies aan de minister rekening te houden met de vraag of de ondernemer op de betreffende locatie naar verwachting de vereiste vergunningen en ontheffingen krijgt.

Bewonersbijeenkomst én onderzoek

Om het geluid van de inwoners van Etten-Leur zo goed mogelijk te laten horen in het advies aan de minister, heeft de Gemeente Etten-Leur de direct omwonenden van beide locaties uitgenodigd voor een bewonersbijeenkomst. Daarnaast hebben 2.500 inwoners een uitnodiging ontvangen om deel te nemen naar een onderzoek waarin wordt geïnventariseerd hoe veilig zij zich voelen in Etten-Leur, in hun woonwijk en in hun huis. Er wordt hiernaast gevraagd of er specifieke situaties of momenten zijn waarin zij zich onveilig voelen. Verder wordt in kaart gebracht in hoeverre de komst van een hennepproductiefaciliteit invloed zou hebben op hun veiligheidsgevoel. De uitkomsten van dit onderzoek maken deel uit van het advies aan de minister.

Selectie

De minister selecteert nadrukkelijk of de ondernemers aan de strenge criteria voldoen. Als er dan nog meer dan tien kandidaten overblijven, wordt er geloot. Eind 2020 is dus pas zeker waar de hennepproductiefaciliteiten komen. Het is al met al nog een paar maanden onzeker of Etten-Leur daadwerkelijk een hennepproductiefaciliteit krijgt.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>