Paul Niehaus en Peter van den Hurk geven een toelichting. FOTO KRIJN TEN HOVE
Paul Niehaus en Peter van den Hurk geven een toelichting. FOTO KRIJN TEN HOVE Foto: Krijn ten Hove

Replica Nachtwacht in Kloostergaard: 'Na Van Gogh hebben we ook Van Rijn'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - “We hadden Van Gogh, nu hebben we ook Van Rijn.” Met die woorden opende wethouder Frank Vrolijk de bijzondere expositie over de Nachtwacht in de Kloostergaard. Een initiatief van het Rijksmuseum en Philips die een replica van het schilderij naar 30 verpleeg- en verzorgingshuizen en seniorencomplexen door heel Nederland brengt. Van 3 t/m 9 september is het beroemde meesterwerk te zien in deze locatie van Avoord. Bezichtigen kan overigens alleen op afspraak. 

 DOOR KRIJN TEN HOVE

Als gevolg van de Covid-19 pandemie zijn de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen nauwelijks nog in staat om er op uit te gaan naar bijvoorbeeld exposities en musea. Voor Het Rijksmuseum en sponsor Philips aanleiding om deze mensen op te zoeken. Saskia van Opijnen, de nieuwe bestuurder van Avoord, opende samen met de wethouder de expositie dan ook met de uitspraak “Het Rijksmuseum komt naar je toe.”

Coronaproof expositie

“Wij willen kwaliteit van leven bieden, zingeving bieden”, aldus Van Opijnen. “Kunst zien, lezen, leren en maken is zingeving vandaar dat wij maar wat blij zijn met deze expositie in huis”, die te zien was voor bewoners maar ook voor alle andere geïnteresseerden uit de omgeving. Elke dag waren er 4 tijdslots die allemaal vol geboekt waren. 

Daarnaast is er een 4VWO klas van de KSE geweest die een projectopdracht had over De Nachtwacht. De bewoners reageerden enthousiast op dit evenement. Een aantal waren uitgenodigd bij de opening, alle anderen bezochten de expositie in de daaropvolgende dagen. Uiteraard alles coronaproof.

Jij bepaalt wat mooi is

Naast De Nachtwacht werd er ook nog kunstwerken geëxposeerd van bewoners uit de instelling en dagbesteding. Een van de kunstenaars, de heer F. Vogel verwoordde het begrip kunst op een heel treffende wijze: “Rembrandt van Rijn of Herman Brood, totaal verschillend, maar alleen jij bepaalt wat mooi is voor jou.” 

En ging daarbij verder door ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen te benoemen. “We willen allemaal een mooie stofzuiger of koffiezetapparaat, dus ook daar wordt door kunstenaars bij de productie aan gewerkt.” Om zo de invloed en het belang van kunst in ons dagelijkse leven te illustreren.

Actiefoto vol grapjes

Bij de opening werd er ook de nodige achtergrondinformatie gegeven over het schilderij door Paul Niehaus en Peter van den Hurk, twee kenners van het schilderij. Zij wisten daarbij de nadruk te leggen op wetenswaardigheden die je zelf niet snel zou zien. “Het schilderij is eigenlijk een ‘actiefoto’ vol met grapjes van de schilder”, aldus Niehaus. Zo’n actiefoto was revolutionair. 

En hij wees op enkele opvallende zaken zoals de schaduw van de arm van kapitein Frans Banninck Cocq op het lichaam van luitenant Willem van Ruytenburgh, de blaffende hond en het vermoeden dar Rembrandt zichzelf en zijn vrouw ook geschilderd heeft op het doek. Om het nog levendiger te maken voor de bezoekers waren de kapitein en luitenant uit De Nachtwacht ook in ‘levende lijve’ aanwezig om zo de beleving nog beeldiger te maken.

bewoners en genodigden bij de officiële ‘coronaproof’ opening.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief