Molenaar Ton Agterbos zwaait al 40 jaar de scepter in Bisschopsmolen
Ton Agterbos
Ton Agterbos (Foto: Jack Konings)

Molenaar Ton Agterbos zwaait al 40 jaar de scepter in Bisschopsmolen

ETTEN-LEUR Tijdens Open Monumentendag is de Bisschopsmolen één van de molens die in Etten-Leur is te bezoeken. Molenaar Ton Agterbos staat zaterdag en zondag 12 en 13 september van 10.30 tot 17.00 uur klaar om de belangstellenden te ontvangen. 2020 is voor hem een bijzonder jaar. Hij bracht een boek uit over 'zijn molen' en staat veertig jaar aan het roer van de Bisschopsmolen.


Samen met een club medevrijwilligers houdt hij de molen draaiende. Bijzonder is dat de Bisschopsmolen nog steeds in bedrijf is. "We malen nog steeds graan tot meel. Dat is de beste manier om de molen te onderhouden: te doen waarvoor hij is gemaakt." De molen is een Rijksmonument. De huidige stellingmolen werd in 1744 gebouwd. Daarvoor stonden er vier standaardmolens. "De Bisschopsmolen heeft een hele lange geschiedenis. De molenhistorie stamt al uit 1150, daarmee heeft onze molen de oudste geschiedenis van Nederland", benadrukt Ton trots. 

Bijna had de molen er niet meer gestaan. Decennia geleden probeerde een voorgaande eigenaar het monument te vervangen door een elektrische malerij. Die kan een stuk sneller meel malen dan de molen. Een sloopvergunning werd echter categorisch geweigerd. Tegenwoordig is de molen vooral een bezienswaardigheid. Ton heeft nog volop plannen. Hij wil de molen nog toegankelijker maken. Beneden wil hij de ruimte zo inrichten dat er ruimte is om een film over de molen te tonen. "Niet iedereen kan naar boven en zo kan iedereen er toch van genieten."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>