Juul schittert in Kinderen voor Kinderen.
Juul schittert in Kinderen voor Kinderen. Foto: Sjoerd Derine

Etten-Leurse Juul in Kinderen voor Kinderen

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Juul Swijnenburg is 9 jaar en begon in 2018 met zangles bij de Nieuwe Nobelaer. De afgelopen 2 jaar heeft ze meegezongen in de jaarlijkse Kerstspecial. Omdat zingen zo’n grote passie voor haar is en omdat ze erg leuk zingt gaf haar zangjuf, Cecile Creusen haar vorig jaar een geweldige tip. Waarom doe je geen auditie bij het Kinderen voor Kinderen koor? In november 2019 deed Juul mee aan de audities. Er waren1500 kinderen uitgenodigd en Juul was een van de elf gelukkigen die uitverkoren werd om lid te worden van dit koor.

Veel ouderen anno 2020 herinneren zich nog heel veel liedjes van Kinderen voor Kinderen, die vanaf 1979 op LP’S verkocht en grijs gedraaid werden. In 1979 werd Kinderen voor Kinderen geboren met een oproep aan alle Nederlandse basisscholen om kinderen uit de hoogste klassen onderwerpen voor liedjes te laten aandragen. Bekende thema’s waren zo: eenzaamheid, verliefdheid, beugels en jeugdpuistjes, onrecht, oorlog, echtscheiding en discriminatie. Het koor was een succes. Het verkoopalbum met de single ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’, stond negentien weken lang hoog op de verkooplijsten. Daarop werd er besloten om voortaan ieder najaar een album uit te brengen.

Anno nu

De dirigent en koorleider is al sinds een aantal jaren Michiel Rozendal. Ook online is het koor Kinderen voor Kinderen actief: er zijn inmiddels meer dan 100 vlogs. Ook op YouTube verschijnen regelmatig mooie filmpjes. ’Veel bekende Nederlanders verlenen hun medewerking ieder jaar aan Kinderen voor Kinderen. Sinds 2012 wordt er een lied gekoppeld aan de Kinderboekenweek; dit jaar was dat het liedje ‘En toen?’ Voor de Koningsdag en de Koningsspelen wordt ook ieder jaar een liedje opgenomen. Voor dit jaar stond ‘Hand in hand’ op de planning, maar ten gevolge van de Corona crisis is dit uitgesteld.

Wat meer over het koor

Kinderen die in het koor meezingen zijn basisschoolleerlingen vanaf 7 jaar. Zij zitten nog niet in groep 8. ’Ieder jaar verlaten kinderen vanwege hun leeftijd het koor en zijn er audities voor nieuwe koorleden, Op dit moment is het ‘koor 41’ en daar zingt Juul in. Er zijn altijd ongeveer 30 koorleden die uit het hele land komen (onder andere uit Oegstgeest, Groningen, St. Michielsgestel, Wierden, Breda). Iedere zondag wordt er 4 uur in Amsterdam gerepeteerd (zang en dans). De ouders brengen en halen de kinderen dan. Kinderen krijgen ook huiswerk: iedere donderdag krijgen ze via de computer een nieuw liedje thuisgestuurd wat ze ’s zondags moeten kennen. Het was voor Juul geweldig dat ze uitgekozen werd voor Kinderen voor Kinderen 41.

Hand in hand

Ook bij het volgende koor (42) zal ze van de partij zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze later zangeres wil worden. Juul zegt: “Het meeste heb ik zin in alle optredens dit jaar”. Helaas heeft ook Corona voor haar roet in het eten gegooid. Wel heeft ze meegewerkt aan de clip ‘Hand in hand’ die voor het Koningsfeest al in maart in Enkhuizen opgenomen is, maar nu pas uitkomt. Op de vraag of haar ouders ook muzikaal zijn zegt ze: “Niet echt maar ze zingen wel altijd mee, en eerlijk gezegd schaam ik me altijd een beetje als papa keihard op de fiets zingt!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief