Afbeelding

Onderzoek naar datalek bij Bravis ziekenhuis: ‘Secretaresse keek bijna 400 keer in medische dossiers van bekenden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Autoriteit Persoonsgegevens gaat een onderzoek instellen naar de beveiliging van medische dossiers bij het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. Dat meldt NRC. Directe aanleiding is een publicatie van NRC over jarenlang datalekken bij het ziekenhuis, zonder dat zij dit zelf in de gaten hadden. “Een secretaresse heeft ten minste vier jaar lang bijna vierhonderd keer onrechtmatig in medisch dossiers van bekenden gekeken”, aldus NRC.

Een secretaresse van het Bravis ziekenhuis, die inmiddels is ontslagen, heeft tussen juni 2014 en juli 2018 in totaal 347 keer de medische dossiers van de ex-vrowu van haar partner bekeken. Vervolgens richtte ze een uitgeverij op die in eigen beheer een boek uitgaf, geschreven door haar partner. Deze ‘wraakroman’ beschreef de vechtscheiding van haar man met zijn ex-vrouw waarin medische details over de voormalige partner zijn verwerkt.

Dat nieuws bracht NRC maandagochtend naar buiten. Naar aanleiding van die publicatie wordt nu alsnog een onderzoek ingesteld naar de beveiliging van medische dossiers bij het Bravis ziekenhuis. Het ziekenhuis zelf reageert als volgt: “In 2018 heeft het Bravis ziekenhuis geconstateerd dat een medewerker meermalen ongeoorloofd enkele specifieke patiëntendossiers heeft ingezien, gerelateerd aan de privésfeer van de betreffende medewerker. Vervolgens heeft het Bravis ziekenhuis verder onderzoek verricht. Op basis daarvan hebben we onze informatiebeveiliging verder aangescherpt en hebben we maatregelen getroffen tegen de betreffende medewerker. We hebben het voorval, de resultaten van ons onderzoek en de genomen maatregelen gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP heeft onze melding beoordeeld en de zaak gesloten zonder aanvullende vragen te stellen of sancties op te leggen. We hebben daarnaast ook de betrokken patiënten geïnformeerd. Omwille van de privacy van de betrokkenen doen we geen nadere mededelingen over dit voorval.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief