Afbeelding

Wat gebeurt er met jouw bezittingen bij een echtscheiding?

Door: Redactie Algemeen

Je gaat scheiden. Een vervelende gebeurtenis, die over het algemeen ingrijpende gebeurtenissen heeft voor alle personen binnen het gezin. De verwijten over en weer zijn vaak niet van lucht en dan moet de inboedel ook nog gescheiden worden. In dit artikel geven we antwoord op de vraag wat er nu precies met je bezittingen gebeurt bij een scheiding voor verschillende huwelijksvormen.

Verdeling inboedel afhankelijk van huwelijksvorm

Hoe je getrouwd bent, bepaalt hoe de bezittingen verdeeld worden bij een echtscheiding. Het maakt uit of je getrouwd in gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Als je wilt dat jouw echtscheiding in goede banen wordt geleid is het verstandig om een jurist of familierechtadvocaat van Rechtnet in Den Bosch en eventueel een mediator in te schakelen. 


Getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen (de naam zegt het eigenlijk al) dan worden de goederen 50-50 over jullie verdeeld. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd, dan kun je ook getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen. Dit heeft overeenkomsten met ‘gewoon’ in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, echter zitten hier wel een paar verschillen in. Vermogen, bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk samen opbouwen worden nog steeds gezamenlijk gedeeld. Echter blijven erfenissen en schenkingen die tijdens het huwelijk verkregen worden, van de desbetreffende persoon. Dit blijft zo, tenzij je anders laat vermelden in je testament. Ook blijven opgebouwde pensioenrechten van jezelf, evenals ondernemingen die je voor het huwelijk hebt opgebouwd. 

Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden

Wanneer je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, heb je voorafgaand aan het huwelijk vast laten leggen, welke bezittingen (en eventuele schulden) van wie zijn. Ga je scheiden, dan kan jouw partner geen aanspraak meer maken op deze bezittingen, aangezien dit eerder is vastgelegd. Je kunt huwelijkse voorwaarden ook ten tijde van het huwelijk afspreken. Er wordt vaak getrouwd onder huwelijkse voorwaarden wanneer de partner een eigen bedrijf heeft, veel eigen vermogen heeft, of wanneer de ander veel schulden heeft. Bij een scheiding blijven zaken zoals schulden of een faillissement de verantwoordelijkheid van diegene zelf, en kan dit niet afgeschoven worden op de partner. Soms kan er ook schuld ontstaan door oorzaken die buiten iemands macht liggen, zoals een baas die weigert loon uit te betalen. Dit soort schulden blijven in dat geval ook de verantwoordelijkheid van diegene zelf. Anderzijds kan er ook geen vermogen geclaimd worden van de vermogende partner.

Kiezen voor een mediator of advocaat

Je kunt bij een scheiding kiezen voor een mediator of een jurist of advocaat. Een mediator wordt doorgaans gekozen wanneer jullie er samen uit willen komen. Door middel van een mediator maken jullie samen afspraken op maat. Het voordeel van een mediator is dat deze snel werkt en dat een scheiding vaak al binnen enkele maanden afgehandeld kan zijn. Een mediator is bovendien goedkoper dan een advocaat. Je kiest voor een advocaat wanneer je er samen niet meer uit komt. Deze behartigt ook alleen jouw belangen en niet die van je partner. Een voordeel van een advocaat is dat alle beslissingen omtrent verdelingen van eigendommen in de rechtbank worden vastgelegd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief