<p>De achterkant van de residentie met galerij.&nbsp;</p>

De achterkant van de residentie met galerij. 

(Foto: Monique Jansen)

Hooghuys verandert in statig appartementencomplex: Bewoners krijgen de sleutel

ETTEN-LEUR - Decennia lang vormde het Antoniusgebouw (later Hooghuys) in Etten-Leur een psychiatrisch inrichting. In eerste instantie richtten de religieuze zusters zich op zorg voor zieken en ouderen, maar dat veranderde snel: Zij legden zich in het geheel toe op de verpleging van vrouwelijke ‘zwakzinnigen.’ Meer dan honderd jaar later heeft het kenmerkende gebouw zijn oude functie verloren, maar krijgt het wel zijn glans terug als appartementencomplex Antoniusresidentie. Deze maand krijgen alle bewoners de sleutels van de 20 woningen. 


Projectontwikkelaar NBU kocht het Hooghuys én tweederde van het GGZ-terrein in 2019 aan om het Van Bergenpark te realiseren. Op deze locatie komen drie blokken van 15 appartementen en nog eens 56 eengezinswoningen. Het voormalig Hooghuys maakt onderdeel uit van deze nieuwe wijk. De NBU stond daarmee voor een grote uitdaging. “Nieuwbouw is makkelijker, omdat je van de grond af aan kunt beginnen. Het verbouwen van een bestaand gebouw is veel moeilijker, omdat je altijd voor verrassingen komt te staan”, legt projectleider Maarten Cornet uit. 


Het voormalig Hooghuys was een psychiatrisch ziekenhuis.  - Foto Riesjard Schropp


Eén van de ruimte appartementen. Foto Monique Jansen

Daarbij kwam ook dat de voorgevel van de Antoniusresidentie het stempel ‘gemeentelijk monument’ heeft. Als projectontwikkelaar moet je dan rekening houden met extra eisen. Dat is aan de NBU wel besteed. “Je moet echt puzzelen. Zo hadden we wel de bouwtekening uit het begin van de vorige eeuw, maar die was inmiddels flink veranderd”, benadrukt Séverine Blok, adjunct-directeur projectontwikkeling.

Van strippen tot opbouwen

Het Hooghuys was jarenlang uitgebreid met verschillende paviljoenen door de grote toestroom van cliënten. Deze aanbouwen zijn gesloopt om het oorspronkelijke gebouw in de originele staat te kunnen herstellen. Het voormalige gesticht was rijk aan lange gangen met kleine hokjes die onder meer dienst deden als behandelkamers en slaapruimtes voor de cliënten. Deze miniruimtes maakten plaats voor twintig ruime statige luxeappartementen. “Dat was mogelijk, doordat we het hele gebouw hebben gestript”, vertelt Maarten Cornet. 

Bouwwerkers vernieuwden de draagconstructies, maakten de wanden dicht, zorgden voor een waterdichte kelder en verwijderden de houtzwam. Ook werden vloeren geëgaliseerd. Die waren zo oud dat ze veerden wanneer je er overheen liep. Medewerkers voegden de muren, reinigden de natuurstenen sierbanden, plaatsten nieuwe dakkapellen en voegden de galerij en nieuwe balkons toe. De drie torens bovenop het complex werden ook vernieuwd. De sierlijke hekwerken kregen een nieuwe poedercoating. De kenmerkende ossenogen zijn vervangen. De oude exemplaren gingen op reis naar Polen waar ze zijn nagemaakt door een ambachtelijk bedrijf. 


Laatste inspecties

Inmiddels houden medewerkers de laatste inspecties in de appartementen, voordat de nieuwe bewoners hun entree maken. Buiten wordt de laatste hand gelegd aan de bestrating. “We zijn heel blij met dit resultaat. De ervaring die we hiermee hebben opgedaan nemen we weer mee de transformatie van het Juvenaat tot 16 appartementen”, kondigt Séverine Blok aan. Ook daar wordt ongetwijfeld weer een parel afgeleverd!

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;



NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief