Foto: Shutterstock

Plaatjes schieten in Etten-Leur: Mooie zonsondergangen door Saharastof

ETTEN-LEUR - De warme lucht van de komende dagen is niet het enige dat vanuit het zuiden wordt aangevoerd, ook Saharastof komt de komende dagen vanuit het zuiden naar Nederland. Het stof bevindt zich morgen ten westen van ons land en dat betekent dat de zonsondergang dinsdag roder kan zijn dan normaal. 


Op deze maandag is van Saharastof in de lucht nog geen sprake. De lucht is blauw met hooguit wat sluierbewolking. De zonsondergang zal later vandaag dan ook niet spectaculair zijn. Boven Spanje bevindt zich een flinke stofwolk en morgen trekt deze wolk naar het noorden in de richting van het Verenigd Koninkrijk. De zonsondergang kleurt bij ons hierdoor dinsdagavond roder dan normaal.

Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat de laagstaande zon gepaard met meer rode, oranje en gele kleuren. Doordat de hoeveelheid stof bij het aardoppervlak gering is, heeft het Saharastof geen invloed op de luchtkwaliteit. De kans op regen is deze week heel erg klein en omdat het stof hoog in de lucht zit, hoeven we geen met stof bedekte auto’s te verwachten.

Woensdag trekt het Saharastof over het land naar het oosten. De zon schijnt de hele dag, maar de verwachting is dat de zon door het staf wazig te zien zal zijn. Ook donderdag ligt er een laag Saharastof boven ons land en zal de zonsopkomst fraai rood kleuren. Ook de zonsondergang kleurt fel, omdat een nieuwe stofwolk ten westen van ons land arriveert. Vanaf vrijdag draait de wind op grote hoogte in de atmosfeer naar het noorden en wordt het Saharastof weer naar het zuiden teruggestuurd.

Remko Vermunt
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief