Foto: Frans van der Bom

Zorgboerderij Hartenboer: ‘Elke dag 14 hulpboeren bij ons werkzaam’

Al vanaf 2001 bevindt zich aan de Klappenberg 15 in Etten-Leur Zorgboerderij ‘Hartenboer’. De Familie De Vooght runde er al langer een melkveebedrijf, toen Connie – die al jarenlang in de zorg werkzaam was- begon met de Zorgboerderij. Sinds 2005 is er een intensieve samenwerking met ‘Sovak’.


Op een mooie donderdagmiddag word ik gastvrij ontvangen door Connie de Vooght en Saskia Overbosch (Sovak). Ze geven me een interessante en leerzame rondleiding over de zorgboerderij. De doelstelling van deze zorgboerderij is het geven van zinvolle dagbesteding aan volwassenen met een verstandelijke beperking. Iedere dag (behalve woensdag) zijn er 14 hulpboeren werkzaam onder leiding van twee begeleiders en vrijwilligers. 

Niet alleen het agrarisch gericht werk is belangrijk, maar zeker ook de beleving ervan. Om 09.00 uur wordt begonnen met de taakverdeling, die kan variëren van dieren voeren, stallen uitmesten, paarden borstelen, eieren rapen, stallen voorzien van vers stro; maar ook werken in de tuin: schoffelen, zaaien en oogsten. Ook is er volop ruimte om gewoon te genieten of een stukje in het bos te recreëren. 

“Omdat we met 14 verschillende hulpboeren werken, spreken we van een gestructureerde vrijheid, waarbij zorg op maat echt op de eerste plaats komt. Van maart (2020) tot aan september mocht er niemand op de boerderij komen. Voor veel hulpboeren was dit een verschrikkelijke tijd! Nu wordt er koffie gedronken en geluncht in twee kantines in plaats van allemaal samen en dat is ook minder gezellig.”

Frans van der Bom,
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief