<p>Verdrietige gezichtjes bij de lege speeltuin.&nbsp;</p>

Verdrietige gezichtjes bij de lege speeltuin. 

(Foto: Linda le Duc)

Buurt van afgebrande speeltuin start crowdfunding: ‘Intens verdrietig voor de kinderen’

ETTEN-LEUR - De kinderen uit de Cimbaalhof in Etten-Leur zijn intens verdrietig. Ze zijn hun geliefde speeltuintje kwijt. Vorige week vrijdag brandde het grote klim- en glijtoestel af. Nu rest alleen een hoop zand. Vermoedelijk werd het speeltoestel in brand gestoken door een groepje onbekende jongens. Buurtbewoonster Linda Le Duc laat het er niet bijzitten en is een crowdfundingsactie begonnen. 


De gemeente heeft namelijk geen budget om het speeltoestel op korte termijn te vervangen. “We vinden het echt verschrikkelijk. In deze wijk wonen ongeveer 25 kinderen, een groot deel daarvan maakt dagelijks gebruik van het klimtoestel. Zij noemden het veldje zelfs ‘de rode speeltuin.’ Toen het speeltoestel afbrandde, stonden de kinderen echt met verschrikte en huilende gezichtjes te kijken”, vertelt Linda.


Foto Linda Le Duc

Geen budget bij gemeente

De brandweer kon niet voorkomen dat het speeltoestel tot aan de grond toe afbrandde. Het klimapparaat was binnen enkele minuten door het vuur verzwolgen. “Wij wonen hier nu zes jaar en het is op mooie dagen altijd druk in de speeltuin. Het is extra triest, omdat de kinderen door het coronavirus bijna niets mogen. We kunnen nergens heen en een vakantie zit er waarschijnlijk ook niet in. Dan kunnen ze nu ook niet meer terecht in hun favoriete speeltuintje”, treurt Linda. 

Ze zocht dan ook snel contact met de gemeente Etten-Leur. Die liet weten dat plaatsing van nieuwe speeltoestellen in de Cimbaalhof er voorlopig niet inzit. “Het is helaas niet zo dat er zomaar budget beschikbaar is voor een nieuw speeltoestel. Als we het budget zouden gebruiken voor een nieuw speeltoestel op deze specifieke locatie, duperen we andere wijken die ook op een (nieuw) speeltoestel wachten”, geeft burgemeester Miranda de Vries aan in een reactie op Facebook.

Zoeken naar oplossing

De eerste donaties voor een nieuw speeltoestel zijn inmiddels binnengekomen. Linda hoopt 15.000 euro in te zamelen: “Maar een kleiner bedrag is ook prima, daar kunnen ook iets leuks van wegzetten. Samen met de gemeente willen we dan een vervangend speeltoestel uitzoeken. Hoe prachtig zou het zijn als dat dit jaar nog zou lukken?” De eerste 450 euro is inmiddels binnen. De burgemeester noemt de actie hartverwarmend: “De vernieling is ontzettend triest voor de kinderen in de wijk. Dan is het echt een prachtig gebaar als wijkbewoners zelf in actie komen en ons willen helpen de situatie te herstellen.” 


Foto Linda Le Duc

Ze laat weten dat de gemeente inmiddels aangifte heeft gedaan van vernieling: “We hopen dat uit politieonderzoek nog aanwijzingen naar voren komen naar de daders. Als we de kosten op hen kunnen verhalen, besteden we dit aan de vervanging van dit speeltoestel.” Dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Toch staat de deur op een kier. De burgemeester laat weten dat de gemeente zich wil inspannen voor een oplossing, maar nog niets kan toezeggen: “Wij moeten zorgvuldig met gemeenschapsgeld omgaan en de gemeenteraad heeft voor dit soort uitgaven het budgetrecht.” Ondertussen gaat Linda door met inzamelen, zodat de jeugd straks weer fijn voor de deur kan spelen. Wil jij ook helpen? Maak dan een bijdrage over via https://www.doneeractie.nl/door-brand-verwoest-speeltoestel/-51784.

Monique Jansen
Monique Jansen
 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief