Wethouder Ger de Weert staat voor grote uitdagingen.
Wethouder Ger de Weert staat voor grote uitdagingen. Foto: Gemeente Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur financieel weer in de lift

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De toekomst van de gemeente Etten-Leur ziet er weer zonniger uit. Na een jaar van zware bezuinigingen, is wethouder Ger de Weert voorzichtig optimistisch: “Het ziet er allemaal beter uit.” De afgelopen jaren moest de gemeente de reserves aanspreken. Dat ging op een gegeven moment niet meer, waardoor drie miljoen euro moest worden omgebogen. 

Toch is De Weert nog steeds waakzaam. De gemeente lijkt in 2021 af te keren op een tekort van 2,5 ton, maar dit tekort verandert in 2022 in een overschot van ongeveer acht ton. Daarvoor heeft men keuzes moeten maken. 

Personeel is bijvoorbeeld efficiënter gaan werken, ook mede dankzij de coronacrisis. Medewerkers maken minder kilometers door thuis te werken en te vergaderen via Teams. “Dat soort dingen zullen we zeker blijven doen”, benadrukt De Weert.

Hoog gras

Een andere keuze die veel Etten-Leurenaren op dit moment zien, is hoog gras in de bermen. De gemeente maait minder vaak binnen de de bebouwde kom. Dit geeft een rommelig beeld, maar zou beter zijn voor de biodiversiteit. Hierdoor krijgen kruiden beter de kans om zich te vesten en zo staan er bloemrijke- en kruidenrijke grassoorten die weer voedsel bieden voor bijen, hommels en andere insecten. “Dit is een keuze die we ook maken voor de natuur”, legt De Weert uit.

Uitgestelde zorg

Bij de Wmo bleef dit jaar geld liggen, maar dat wijt De Weert aan de coronacrisis. “Dit is vooral uitgestelde zorg.” Veel kwetsbare mensen hebben bijvoorbeeld gewacht met een aanvraag voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, omdat ze door besmettingsgevaar liever geen keukentafelgesprek wilden. De wethouder verwacht dat deze aanvragen er alsnog gaan komen. 

Daarnaast kunnen alle hulpvragers die een indicatie krijgen tegen een maximaal tarief van 19 euro per maand gebruik maken van Wmo-voorzieningen. In het verleden lagen deze bedragen hoger voor wie een hoger inkomen heeft. De Weert zou dit liever anders zien: “Maar dit is een keuze die in Den Haag is bepaald.” Ook voor jeugdzorg groeit de vraag. Jongeren kampen door de crisis bijvoorbeeld vaker met psychische problemen. De gemeente heeft om de problemen aan te pakken een extra jeugdprofessional aangetrokken, net als twee extra mantelzorgconsulenten.

Tientallen extra medewerkers

De komende jaren heeft de gemeente tientallen extra medewerkers nodig. Dit komt, omdat de gemeente veel extra taken krijgt. Het slimmer werken in het sociaal domein en de invoering van de Omgevingswet vragen veel aandacht, net als de Klimaattransitie. Ook heeft de gemeente een ambitieus woningbouwprogramma. De komende jaren komen er 3.800 woningen bij in Etten-Leur. Dit kost de gemeente veel voorbereidend werk, voordat de eerste schop de grond in kan. Extra medewerkers zijn nodig, zodat het ambitieuze woningprogramma ook daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. 

Wethouder Ger de Weert spreekt de hoop uit dat 2022 een bevrijdend jaar wordt met nieuwe kansen, hernieuwde contacten, mooie plannen en hervonden kracht. Hij hoopt dat de gevolgen van de coronacrisis niet te lang blijven na sudderen. Daarom stelt hij de gemeenteraad ook voor om budget te reserveren voor eventuele herstelmaatregelen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief