Fer in de stellingmolen.
Fer in de stellingmolen. Foto: Len Poppelaars

Fer is molenaar van de Lelie: ‘Mijn hoofd zit vol ideeën’

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR – Dankzij de hobby van molenaar Fer van Bergen bakken we in Etten-Leur misschien wel de lekkerste pannenkoeken. Fer, een van de molenaars van Korenmolen de Lelie, vertelt gepassioneerd. We ontmoeten hem in de molen aan de Geerkade, ook voor u vast een herkenbare locatie op de Leur. Een mooi voorbeeld van een hobby geboren uit passie. Met zijn verhaal trappen we de nieuwe rubriek “Mijn hobby” af.

Een hobby geboren uit passie, Fer weet er alles van. Vijftien jaar geleden las hij de oproep dat ze bij Korenmolen de Lelie een molenaar zochten. Molens hadden altijd al zijn interesse, ooit aangewakkerd door de modelmolen welke zijn vader bouwde en plaatste in de voortuin van het ouderlijk huis. Met een leven gevuld met vele liefhebberijen en bezigheden, was de liefdevolle vraag van zijn vrouw om “niet nog meer te doen”. Vanaf de eerste stap in de molen was hij echter verkocht en verknocht.

Kennis delen
Fer volgde de officiële opleiding tot molenaar en werd opgeleid door zijn huidige collega molenaar Jan. “Het mooie aan deze molen is dat hij vrij groot is en echt malend, we voeren alle aspecten van het vak van molenaar hier uit”. En daar hoort niet alleen de techniek van het malen bij. Fer en zijn collega’s zijn ambassadeur van alle molens in Nederland. De kennis over dit oude ambacht brengen zij over aan iedereen die het wil horen, met zo’n 2000 bezoekers per jaar zijn dat er heel wat. Ziet u een blauwe wimpel op een molen? “Bij een blauwe wimpel ben je welkom, is de belofte van alle molens in Nederland”.

Vol ideeën
“Mijn hoofd zit altijd vol ideeën”, verklaart hij zijn enthousiasme over zijn verschillende bezigheden voor de molen. In zijn tweede rol als secretaris is hij betrokken bij tal van initiatieven. Deels opgezet om de molen letterlijk draaiend te houden. Binnen de Stichting zorgen ze immers samen voor het onderhoud. Zo is iedereen op zijn manier betrokken bij deze gezamenlijke hobby. De een als verkoper in het winkeltje, inderdaad waar het meel voor de lekkerste pannenkoeken van Etten-Leur te koop is. De ander verzorgt bijvoorbeeld rondleidingen, heeft een rol in het onderhoud of is net als Fer molenaar.

Genieten
Waar hij van zoal van geniet? “Van het laten draaien van de molen! Een constante wind is hierbij onontbeerlijk”. Van het organiseren en samen uitvoeren van de onderhoudsklussen, zoals het vervangen van de stelling (het balkon). Van het nieuwe logo op de zakjes meel, welke zij aan zij in het winkeltje staan. Van het project ‘van akker naar bakker’. Waar het biologische baktarwe door Jack Verhulst speciaal voor de molen op de Etten-Leurse akkers van zijn Hillekens Hoeve wordt gezaaid en na de oogst wordt gemalen in Korenmolen de Lelie. Als meel wordt verkocht in de molen of door bakker Elias wordt gebakken tot molenbrood. Waarmee deze hobby tevens een duurzaam karakter heeft. De conclusie bij het horen bij al deze facetten? Fer geniet van zijn hobby, samen met zijn collega hobbyisten.[n]

Meer weten over deze molen? Op de site www.korenmolendelelie.nl leest u over de hobby van Fer en zijn collega’s. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief