Afbeelding
Foto: Krijn ten Hove

Wim Roeloffs is vierde-generatie-kroegbaas: ‘Bruine kroeg is tweede huiskamer’

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR – Hij is inmiddels de vierde generatie en ook zijn opvolging staat klaar, Wim Roeloffs. Zijn café Hof van Holland is nog één van de laatste bruine kroegen in Etten-Leur. “Een echte bruine kroeg is een tweede huiskamer voor de mensen, is gezelligheid en het onderhouden van sociale contacten voor de mensen.”  

 “Een bruine kroeg is een kroeg met een biljart erin, waar je een pilsje kunt vatten, een praatje kan maken. Als kroegbaas ben je dan soms een sociaal werker. Het is de plek waar mensen naar toe komen als ze om een praatje verlegen zitten, vaak vrijgezellen en ook oudere mensen. En dat kan in een bruine kroeg vaak ook makkelijker omdat ze met de uitbater zelf te maken hebben. In veel andere cafés heb je te maken met personeel. Dat is dan toch anders. Het persoonlijke contact is wat de mensen zoeken.”

Wim gaat dan even terug in de tijd om het verschil tussen vroeger en nu te duiden. “Een bruine kroeg is ook een dagkroeg. Van 10 uur in de ochtend open tot de laatste klant weggaat. Dagen van 15 uur waren gewoon. Nu zie je overdag bijna niemand meer. Dat is de laatste 10 jaar wel veranderd.” De mensen zoeken nu hun vertier meer bij elkaar thuis. Dat was al een trend maar met name de Corona heeft dat wel versneld. 

Een ander belangrijk aspect is toch de samenwerking met lokale verenigingen. “Ik heb zo’n 20 tot 25 verenigingen die hier hun activiteiten hebben. Ook dat hoort bij een bruine kroeg. Ook op deze manier zoeken mensen elkaar op en verenigingen horen bij het sociale leven van mensen.” Horen, zien en zwijgen dat is de belangrijkste eigenschap van een uitbater van een bruin café. “Je hoort en ziet veel, praat met iedereen maar nooit over iemand. Je houdt dingen in de gaten. Als iemand een tijdje niet is geweest dan ga je toch eens kijken en informeren of het wel goed gaat met die persoon. Dus een bruine kroeg is ook goed voor de sociale controle in een gemeenschap.

Hij maakt zich niet bang over de toekomst. “De vijfde generatie staat klaar, de naam van het familiebedrijf is veiliggesteld en uiteindelijk gaan de mensen ook wel weer naar het café toe komen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief