<p>Ad Mol met zijn verzameling.</p>

Ad Mol met zijn verzameling.

(Foto: Krijn ten Hove)
MIJN HOBBY

Ad Mol heeft een enorme passie voor honden

ETTEN-LEUR – Dieren zijn vaak een mens zijn beste vriend en hobby. Dat geldt zeker voor Ad Mol (74) uit Etten-Leur. Hij heeft niet alleen al zijn hele leven een hond, hij verzamelt ze ook nog. Beeldjes, foto’s, pluche het maakt niet uit. Maar niet alleen honden, al gaat daar wel zijn grootste passie naar uit, ook voor andere dieren heeft hij een passie. Daarnaast werkt hij graag met hout en maakt hij vogelhuisjes, want vogels is een van de andere diersoorten waar hij gek op is.


Een bezoek bij Ad vergt wat voorbereiding voor hem. Zijn huis is een verzameling van dieren. Overal waar je kijkt zie je iets wat met honden te maken heeft. Of andere dieren. Daarnaast maakt hij vogelhuisjes en verzamelt hij Klompen. “Mijn opa was klompenmaker. Hij maakte ze en beschilderde ze. Daarnaast was hij gek van vogels en kon daar uren naar kijken. Ik denk dat ik de interesse in klompen en vogels van hem heb.” Zijn belangrijkste verzamelobject is dan ook een paar klompen die zijn opa vroeger heeft gemaakt en geschilderd. “Die zijn voor geen ton te koop!” 

Voor de deur van zijn huis staan en hangen verschillende vogelhuisjes en klompen. “Ik maak alles zelf, hol boomstammen uit en maak dan iets wat je niet in de winkel kan kopen. Ik verkoop ze vanaf huis en soms, als ik er veel heb, dan huur ik kraam op een braderie.”

Honden zijn belangrijk voor me

Maar dan de honden. “Hoeveel het er zijn? Ik heb geen idee misschien wel duizend, maar heb overal wel honden staan of hangen. In de keuken, toilet, badkamer, gang en woonkamer, ja zelfs in de slaapkamer.” 

Los van beelden of pluche honden hangen er ook veel foto’s van honden. Honden die hij zelf heeft gehad of van familie. “Mijn honden zijn altijd belangrijk geweest voor me. En je kan tegenwoordig ook beter met dieren omgaan dan met sommige mensen. Als je goed bent voor dieren zijn ze ook goed voor jou. Bij mensen is dat niet altijd zo.”

Hij heeft van jongs af aan al een hond in zijn leven De huidige hond van Ad heeft hij bijna 3 jaar. “Toen ik de hond kreeg was ik de vierde eigenaar in een paar maanden tijd. Dat merkte ik. Hij was heel onrustig, kon moeilijk met aandacht omgaan, kwam niet bij me liggen. Het heeft heel lang geduurd eer hij gewend was en zich thuis voelde. Nu pas vindt hij de rust, komt bij mij liggen en voelt hij zich op zijn gemak.” De hond houdt Ad ook in beweging. Iedere morgen lopen we ruim 2 uur. 

“Het liefst had ik weer een grote hond gehad maar de artsen hebben me dat afgeraden. Ik heb mijn enkel op meerdere plekken gebroken gehad en ze zijn bang dat een grote hond teveel gaat trekken aan de band. En daarnaast ben ik dus met mijn hobby bezig. Waar ik mijn verzameling vandaan haal? Alles komt bij de Emmaus weg. Ik zit nu vol maar als de Emmaus toch nog iets bijzonders heeft, iets wat je niet vaak ziet, ga ik het toch nog halen.”

Volop actief

Ondanks zijn leeftijd is Ad nog volop actief geeft hij aan. Want naast het bijhouden van zijn verzamelingen en het maken van vogelhuisjes houdt hij ook her en der nog wat tuinen bij voor mensen. iets waarmee hij kan leven op een manier die voor hem belangrijk is: de natuur en met dieren.

Krijn ten Hove
 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief