Afbeelding
Foto: Monique Jansen

Geen Koppermaandag met worstenbrood, maar wél presentatie Kopperprent

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Een bijzonder moment zo aan het begin van het jaar. Normaliter komen de burgemeester, vrijwilligers van het Nederlands Drukkerij Museum en pers op de eerste maandag na Driekoningen samen in het museum voor de overhandiging van de Koppermaandagprent. Dit gaat gepaard met het eten van een heerlijk worstenbroodje. Een traditie die al sinds 1976 bestaat. Helaas is dit net als vorig jaar door de coronamaatregelen niet mogelijk, maar de Etten-Leurse Bode nam toch een kijkje!

We spreken met secretaris Cees Jochems af van het Nederlands Drukkerij Museum: “Waarschijnlijk neemt de burgemeester de prent nu rond mei in ontvangst. Dat doen we dan tegelijk met de opening van de tentoonstelling over wijlen kunstenaar Jan van den Brink.” Toch vindt Cees het jammer dat het weer niet mogelijk is om samen te komen op deze Koppermaandag. Het is een traditie die al sinds de jaren zeventig bestaat. 

Nu de ontvangst van de prent door de burgemeester is uitgesteld, ontvangt uw verslaggeefster de eerste Koppermaandagprent. Een hele eer natuurlijk! Zeker, omdat de prent is gemaakt met de originele linosnede, nog gemaakt door Jan van den Brink. “Dat is heel bijzonder, want de linosneden worden na gebruik altijd vernietigd. Dat is belangrijk voor de exclusiviteit”, vertelt Cees. Het is niet duidelijk hoe deze linosnede ontsnapt is aan de sloop, maar daar zijn ze bij het Drukkerij Museum erg blij mee. De illustratie is gedrukt op een Korrex proefdruk uit 1960 in de Grafische Werkplaats Etten-Leur naast het museum. 

Voorstelling met heilige Franciscus

Jan van den Brink kreeg in 1986 het verzoek om een linosnede te maken voor de Lambertusparochie in Etten-Leur. Hiervan zijn honderd exemplaren gedrukt, gesigneerd door Van den Brink en vervolgens verkocht. De opbrengst was bestemd voor de restauratie van de Lambertuskerk. De zusters franciscanessen vonden de linoleumsnede zo mooi, dat Van den Brink de opdracht kreeg ook zo’n snede voor hen te maken. De voorstelling werd de heilige Franciscus die met gulle hand geeft. Op de achtergrond staat klooster Withof van de zusters. De snede werd in ‘86 bij de plaatselijke drukkerij Koevoets gedrukt in een oplage van 150 exemplaren. De zusters gebruikten dit kunstwerk als relatiegeschenk. 

Kunstenaar Jan van den Brink zou in 2019 honderd jaar zijn geworden. Helaas overleed hij al in 1993. Hij gaf dertig jaar tekenles op de MMS en de KSE in Etten-Leur. Ook trad hij toe tot de Kunstkring en was hij medeoprichter en voorzitter van de bibliotheek. Ook bekleedde hij twintig jaar lang het voorzitterschap van cultureel centrum de Nobelaer. Van den Brink was een bijzonder productief kunstenaar. Hij maakte meer dan 700 werken met pen, potlood, viltstift, houtskool en pastel. Het werk omvat verder aquarellen, gouaches en olieverven. Ook illustreerde hij voor tijdschriften. Verder ontwierp hij monumentale werken, zoals reliëfs, muurschilderingen, beeldhouwwerken en raampartijen. Bekend is het glas appliqué in de Schonckzaal van het gemeentehuis. 

Het Drukkerij Museum heeft het de afgelopen twee jaar zwaar gehad. Door de lange lockdowns komen er veel minder bezoekers. “We doen bijna geen groepsbezoeken, familiedagen en workshops meer. Daarvan moeten we het als museum eigenlijk hebben. Ook voor vrijwilligers zijn rondleidingen en workshops ontzettend belangrijk”, vertelt Cees. Hij hoopt dat 2022 een kantelpunt betekent. In het voorjaar gaat de expo met kunstwerken van Jan van den Brink open, samengesteld door Heemkundekring Jan uten Houte. “In de lente mag er meestal meer, dus hopelijk zien we dat terug in bezoekerscijfers”, besluit Cees.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief