Wil Borm geeft uitleg aan Havo4 over Van Gogh.
Wil Borm geeft uitleg aan Havo4 over Van Gogh. Foto: Frans van der Bom

KSE-leerlingen doen aftrap voor Cirkel van het Leven

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - De Cirkel van het Leven is een beleven van het leven; het verhaal van de mens in al zijn facetten van leven tot dood. Dit project brengt mensen in Etten-Leur en omgeving op tal van creatieve raakvakken samen: Kunstzinnig Etten-Leur komt samen binnen deze Cirkel van het Leven.Leerlingen van Havo en VWO 4 van de KSE dragen in de stijl van Vincent van Gogh, de bekendste kunstenaar die in Etten-Leur gewoond heeft, hun steentje bij aan dit project. Ook de leerlingen van het Munnikenheide College leveren schilderijen aan die geëxposeerd worden bij de uitvoeringen van de Cirkel van het Leven. Vrijdag 28 januari was voor de KSE leerlingen de aftrap van dit project in de Van Goghkerk.

Het nieuwe gebouw van ‘De Nobelaer’ is onlangs opgeleverd. Na jarenlang het culturele hart van Etten-Leur te zijn geweest, zal vanaf april het gebouw aan de Anna van Berchemlaan gesloopt worden. Maar eerst zullen er op 25, 26 en 27 maart in de grote en inmiddels kale ruimtes binnen het oude culturele centrum de uitvoeringen van CIRKEL VAN HET LEVEN plaatsvinden. 

Doek valt

Tijdens de drie laatste dagen van dit theater, maakt het publiek een tocht door heel het gebouw, waar in elke ruimte levensthema’s verbeeld worden. Deze thema’s zijn oorsprong – spel - liefde - feest – werk - cultuur – werk – afscheid en dood. Op verrassende creatieve wijze zal er een samenspel van verschillende kunstvormen zijn, zoals muziek, zang, dans, poëzie en lichttechniek.  Muziekgroepen, koren, theater- en dansgroepen, gilden en vele anderen uit Etten-Leur verlenen aan deze slotuitvoeringen hun medewerking. In drie avonden met vijf uitvoeringen per avond loopt het publiek van zaal naar zaal. Tot slot eindigt men in de foyers bij de expositie van de kunstwerken van de leerlingen van KSE en Munnikenheide College. 


Leerlingen met hun kunstwerken. - Frans van der Bom

In de huid van Vincent van Gogh

Op vrijdag 28 januari arriveerden 70 leerlingen die tekenen in hun pakket hebben groepsgewijs bij de Van Goghkerk aan het Raadhuisplein. Daar gaf Wil Borm, docent beeldende vorming van stichting Art2gether, deze leerlingen een uurtje inzicht in het leven, het werk en de stijl van onze oud-plaatsgenoot Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. De leerlingen gaan op grote panelen de thema’s van de Cirkel van Leven schilderen. 

Andere leeromgeving

Tekendocent Richard Rokx: “Er gaan 4 tot 5 leerlingen in de stijl van Van Gogh aan een groot paneel werken. Uit een grabbelton hebben ze als groep een thema genomen, waarmee ze aan de gang gaan. In de week na de voorjaarsvakantie gaan de leerlingen drie dagen full time in de aula met dit kunstproject aan de slag.” Richard Rokx hecht grote waarde aan dit project omdat de leerlingen in een andere leeromgeving weer iets leuks samen kunnen gaan doen: “Er ontstaan op deze manier nieuwe connecties, die in een gewoon klaslokaal nooit zouden kunnen ontstaan! Bovendien een waardevolle opleving na de nare Coronaperiode.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief