Afbeelding

Taal inspiratie-middag meertaligheid basisonderwijs

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op donderdag 7 april is er vanuit het, door de Gemeente gesubsidieerde project TAEL, een taalinspiratiemiddag georganiseerd voor leerkrachten uit het basisonderwijs in de gloednieuwe Nobelaer. Het onderwerp van de middag was ‘Taalvriendelijk onderwijs’.

Taalvriendelijk onderwijs staat voor het waarderen, omarmen en erkennen van meertaligheid en de verschillende culturele achtergronden van de leerlingen op de scholen. Landelijk neemt de diversiteit in de samenleving toe. Ook in Etten-Leur zien we dat de diversiteit van achtergronden van leerlingen op scholen toeneemt. Daardoor komen leerkrachten steeds meer in aanraking met verschillende thuistalen en culturele achtergronden van leerlingen. Gezien de huidige situatie rondom de vluchtelingenstroom vanuit de Oekraïne is dit onderwerp zeer actueel. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat aandacht besteden aan de thuistalen en culturen positief is voor de ontwikkeling van álle leerlingen. Dit is de reden dat we vanuit het project TAEL inspirerende sprekers hebben uitgenodigd.

De inspiratiemiddag begon met een interview met Farahnaz. Zij is meertalig en is gestart op een basisschool in Etten-Leur, terwijl zij de Nederlandse taal nog niet sprak. Aansluitend heeft Marit Törnqvist, illustrator en kinderboekenschrijfster, vanuit haar persoonlijke ervaringen, vertelt over het belang van het behoud van de moedertaal. Frederike Groothoff, eigenaar van Langwhich, heeft de leerkrachten geïnspireerd in hoe je praktisch vorm kunt geven aan taalvriendelijk onderwijs. Alle scholen kregen na afloop een goed gevulde goodiebag met praktische informatie en materiaal om aan de slag te gaan. Het was al met al een hele geslaagde en inspirerende middag.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief