Foto: Len Poppelaars

Roland en Bert bakken voor drie Van Oers winkels in Etten-Leur: ‘Vers draaien is altijd beter’

ETTEN-LEUR - Bakker Roland van Oers werkt in zijn bakkerij al 26 jaar samen met Bert. Samen bakken ze voor de drie Van Oers winkels in Etten-Leur, Sprundel en Roosendaal. Het beroep bakker beoefenen ze van jongs af aan. We spreken hen over de jeugd en de liefde voor het bakkersvak. “We krijgen van jongeren best vaak de vraag om bij ons te mogen werken. Opvallend is dat dit vooral meisjes zijn”, vertelt Roland. Het imago van taarten mogen maken, speelt hierbij vast een rol.

Bert stapte voor het eerst in het vak op zijn veertiende. Zowel aan vaders als aan moeders kant zaten er bakkers in de familie. “Kom helpen” waren de magische woorden van een neef.


Dit jaar werkt hij precies de helft van zijn leven bij van Oers. Als voormalig praktijkbegeleider heeft hij jarenlang leerlingen begeleid. Als Bert terugkijkt, concludeert hij dat er maar weinig echt bakker zijn geworden”. Oprechte ambitie is de sleutel tot succes. Op latere leeftijd zijn er weinig bakkers die nog veranderen. “Als je werk hebt wat je graag doet, ervaar je het zelf niet als werk”. En deze kreet willen ze zeker aan de jeugd uitstralen. Waarom er minder jongeren de keuze maken? “Vaak begint het bij ouders: Dat ga je toch niet doen”.

Vers draaien
“Ons vak heeft het imago van midden in de nacht hard werken. Vandaag ben ik zelf om half twaalf begonnen, stiekem wordt het telkens een uurtje eerder. Wij werken zonder rem-rijs-machines. Een te grote investering en te hoog energie verbruik. En vers draaien is altijd beter! Gaan voor kwaliteit is de sport. Overdag zijn we bezig met de voorbereidingen van het kleine werk, om de nacht te ontlasten. Druk? Zeker, maar ons werk kent veel variatie. Je begint met niets en eindigt met een volle winkel. Dat geeft elke dag weer voldoening”. Bert maakte de bewuste keuze om bakker in loondienst te zijn. “Nu kom ik thuis en ben ik klaar”.

We sluiten ons gesprek af met een mooie reden om als jongere voor het vak te kiezen: “We werken met ons hart en handen. Nooit doen we een hele dag hetzelfde”.

Len Poppelaars,
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Beheerder Truckparking Hazeldonk

Hazeldonk

oproep chauffeurs

Oss

vakantiebezorger Altena Nieuws

Andel, Veen, Nieuwendijk, Wijk en aalburg, Sleeuwijk

Medewerker financiële planning & control

Moerdijk

Opbouwwerker

Gennep Bergen