Vlnr: gemeentesecretaris Cor Smits, wethouder Ger de Weert, burgemeester Miranda de Vries, wethouders René Verwijmeren en Jean-Pierre Schouw.
Vlnr: gemeentesecretaris Cor Smits, wethouder Ger de Weert, burgemeester Miranda de Vries, wethouders René Verwijmeren en Jean-Pierre Schouw. Foto: Gemeente Etten-Leur/Peter van Trijen

Nieuw Etten-Leurs college bruist van ambitie: ‘We maken er iets moois van!’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De nieuwe portefeuilleverdeling van het nieuwe college van burgemeester en wethouders is bekend. Het nieuwe bestuur heeft zich inmiddels aan de lokale pers gepresenteerd. Nieuw in het college is wethouder René Verwijmeren van Ons Etten-Leur. Oudgediende Jean-Pierre Schouw van het APB keert terug in het bestuur. Derde wethouder is Ger de Weert van het CDA die begint aan een tweede termijn. Burgemeester Miranda de Vries is tevreden met het kersverse team: “We maken er iets moois van!”

Het APB, CDA en Ons Etten-Leur maakte al eerder het nieuwe programma bekend op 1 A4’tje, daarin werd gekozen voor een raadsprogramma op hoofdlijnen. Het maatschappelijk veld werkt de komende jaren mee aan de uitvoering. Een ongetwijfeld spannende uitdaging. 

Forse uitdagingen

Inmiddels is de portefeuilleverdeling van de drie wethouders bekend. Jean-Pierre Schouw gaat zich bezig houden met ‘Ruimte en Wonen’, ‘Verkeer en Vervoer’, ‘Openbaar gebied’, ‘Natuur en Landschap’ en ‘Sport.’ Daarna wordt hij wijkwethouder van het totale buitengebied en wijken De Keen, Etten-Leur Noord, Grauwe Polder en Banakkers. Schouw is er zich van bewust dat hij voor grote uitdagingen staat. 

Hij zou het liefst snel de nieuwe wijk in de Hoge Haansberg realiseren, maar geeft aan dat deze plannen waarschijnlijk niet binnen de vier jaar van deze coalitie kunnen worden verwezenlijkt. Daarom zet hij in ieder geval alles op alles om te zorgen voor passende kaders, zodat deze nieuwe wijk mogelijk wordt. Ook staat Etten-Leur voor grote uitdagingen, zoals op het gebied van de klimaatverandering en energietransitie. 

Brede portefeuille

René Verwijmeren neemt de portefeuilles ‘Sociaal domein’, ‘Onderwijs’, ‘Cultuur’ en ‘Maatschappelijk vastgoed’ op zich. Als wethouder is hij ook verantwoordelijk voor de wijken Grient, Sanderbanken, de Baai en de Streek. “Het is een brede portefeuille waarbij de mens centraal staat en ik ben blij er mee aan de slag te zijn”, laat hij weten. Hij kijkt ernaar uit om het ambt van wethouder verder te leren: “De eerste weken zijn in ieder geval goed bevallen. Het is een leuke job, ik hoop dat ik dat over een half jaar ook nog zeggen. Ik ben een geboren en getogen Etten-Leurenaar en ik vind het mooi om op deze manier iets terug te kunnen doen voor Etten-Leur.”

Economische Zaken

Wethouder Ger de Weert is de financiële man binnen het college van burgemeester en wethouders. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor ‘Financiën’, maar ook voor ‘Economische Zaken.’ Andere portefeuilles zijn ‘Toerisme en Recreatie’, ‘Grondbedrijf’, ‘Duurzaamheid’, ‘Afval’, ‘Circulaire Economie’, ‘Vergunningverlening’, ‘Toezicht en Handhaving’ en ‘Informatietechnologie.’ Tot slot neemt De Weert als wijkwethouder de Hoge Neerstraat, Hooghuis, Centrum-Oost, Centrum-West en Schoenmakershoek op zich. 

De Weert kijkt uit naar nog vier jaar wethouderschap. Tegelijkertijd wachten zware opgaven. Gemeenten zien nog meer taken op zich afkomen. Die vloeien bijvoorbeeld voort uit de klimaattransitie. Nieuw voor De Weert is de portefeuille ‘Economische Zaken.’ Daarvoor zet hij onder meer in op een vitaal winkelgebied, kansen voor de ‘eigen industrie’ en de nodige innovatie. Het blijft tenslotte belangrijk om de begroting in balans te houden. Dat is zeker een ‘hot item’, omdat ook de inkomsten vanuit het gemeentefonds fluctueren. Het nieuwe college hoeft zich dus zeker niet te vervelen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief