Tekening van Jan van den Brink waarop hij zelf staat. Bovenaan met bril.
Tekening van Jan van den Brink waarop hij zelf staat. Bovenaan met bril. Foto: Heemkundekring Jan uten Houte

Tentoonstelling kunstenaar Jan van den Brink

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Van kunstenaar Jan van den Brink (1919-1993) is nog steeds tot en met 30 september een tentoonstelling te bezoeken in het Nederlands Drukkerijmuseum te Etten-Leur.

Van den Brink was jarenlang tekendocent bij Katholieke Scholengemeenschap in Etten-Leur, 20 jaar voorzitter cultureel centrum De Nobelaer. Maar vooral was hij kunstenaar, die werkte in diverse disciplines. Van schilderijen in verschillende technieken, monumentale objecten en illustraties in tijdschriften en kinderboeken. Zijn vrouw Riet van den Brink schreef diverse kinderboeken en hij deed de illustraties.

Tijdschriften

Ook in tijdschriften als Zonneland en De Engelbewaarder heeft hij werk gepubliceerd. Oorspronkelijk zou de tentoonstelling najaar 2020 te zien zijn, maar dat kon uiteraard geen doorgang vinden. De werkgroep heeft dat vanaf najaar 2021 weer opgepakt en in samenwerking met het Nederlands Drukkerijmuseum is het uiteindelijk gerealiseerd. Het drukkerijmuseum had het idee opgevat om via hun traditionele Koppermaandagprent 2022 (de heilige Franciscus) ook aandacht aan Jan van den Brink te besteden. Dus de koppeling was snel gelegd en werd samenwerking gezocht. Op donderdag 28 april was de officiële opening voor genodigden. Er zijn vele soorten werken te zien, waaronder 35 tekeningen die Jan van den Brink in opdracht van de Suikerunie (tegenwoordig Cosun) in 1975 en 1976 heeft gemaakt van het productieproces. Voor zover bekend zijn die nog nooit tentoongesteld. In vitrines is een selectie te zien van diverse publicaties waarvoor Jan van den Brink illustraties heeft gemaakt.

Monumentale werk

Voormalig tekendocent van de KSE Sjaak Jansen heeft een PowerPoint presentatie gemaakt en Leo Dekkers heeft een overzicht gemaakt van het monumentale werk van Jan van den Brink. Tevens is een herdruk van een boek over hem gepresenteerd. Het is nu in kleur (uiteraard niet de zwart-wit gemaakte werken), geschreven door Mieke Conijn: Jan van den Brink, bevlogen kunstenaar 1919-1993. Het boek is te koop bij het Drukkerijmuseum, de Heemkundekring Jan uten Houte (Burchtplein 84, elke woensdagmiddag open van 13.30 tot 16.30) en de twee boekhandels in Etten-Leur. In de etalage van de heemkundekring aan het Burchtplein 84 zijn ook vijf werken van Jan van den Brink te zien. De werkgroep Jan van den Brink bestaat uit Julia Bakker, Annette Gepkens, Bernhard Koevoets, Piet Paantjens en Hans Bartels.

Openingstijden

De openingstijden van het Nederlands Drukkerijmuseum, Leeuwerik 8 te Etten-Leur: dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur en elke 1e zondag van de maand.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief