Afbeelding
Foto: Mary van Duuren

Nel Lauwerijssen en Karin van Geel maken al 40 jaar kunst

Door: Mary van Duuren Algemeen

ETTEN-LEUR Bijna net zo lang als hun vriendschap bestaat, maken ze kunst. Nel Lauwerijssen heeft Karin van Geel hiervoor 40 jaar geleden geïnspireerd en sindsdien creëren ze beiden de mooiste sculpturen. Ze exposeren gezamenlijk in het huis van Nel tijdens de jaarlijkse Open Atelier Route. 

Vanaf de Leurse haven valt mooi daglicht door de grote ramen van het pand van kunstenares Nel Lauwerijssen. De sculpturen en schilderijen die tentoongesteld zijn in de ruimte vertonen een grote mate van creativiteit. “Toen ik bij de kinderbescherming met jeugdgroepen werkte ben ik begonnen met creatieve handvaardigheid”, gaat Nel even terug in de tijd. “Meteen heb ik een opleiding en verschillende cursussen gedaan. Daar viel mij op dat klei zo flexibel is, dat je er de vorm aan kan geven die je wilt. Meestal weet ik van tevoren wat ik ga maken, maar als je eenmaal bezig bent kan ook de klei zelf bepalen wat het gaat worden. Dat is mooi.” 

“In het begin gingen we meer voor de abstractere vormen, daarna zijn we allebei een eigen weg ingeslagen”, vertelt Karn van Geel. “Nel maakt nu prachtige poëtische keramiek. Ikzelf ben geïnspireerd door de mens en lichaamstaal,” legt ze het verschil tussen hen uit. Zo werkt Nel onder andere met porseleinklei en papierporselein, wat lichter en flexibel is. Karin gebruikt rakuklei. “Dat is groffer en weersbestendig, dus ook geschikt voor buitenbeelden.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief