Afbeelding
Foto: Mary van Duuren

Kunstenares Maryam Bashari: ‘Ik wil die vrijheid doorgeven in mijn schilderijen’

Door: Mary van Duuren Algemeen

ETTEN-LEUR - Maryam Bashari is al 15 jaar in Nederland, maar door haar Iraanse roots wordt ze geïnspireerd om een boodschap van vrijheid door te geven in haar schilderijen. In haar huis in Etten-Leur vertelt ze tijdens de expositieroute trots over haar werk. 

In de voorkamer van haar prachtige woning bij het van Bergenplein hangen haar schilderijen. Niet alleen in sprekende kleuren, maar ook zwart/wit is vertegenwoordigd. Met zachte rustgevende muziek op de achtergrond vertelt ze honderduit over haar werk. “Mijn doel is om vrijheid door te geven via mijn schilderijen. Het moet ook vooral rust, maar ook kracht uitstralen.”

Op veel van haar creaties staan mensen, die in beweging zijn. “Yoga en danskunst inspireren mij. Door de vorm en beweging van de mens kun je veel variëren”, legt Maryam uit. Van alles wat Maryam maakt bestaat maar één exemplaar. Ze werkt ook in opdracht. “Als mensen iets speciaals willen, volstaat het om met een paar keywords aan te geven wat de bedoeling is. Daar maak ik dan een persoonlijk item van.” Zo hangt aan de buitengevel en binnen in de bibliotheek van De Nobelaer ook werk van haar.

Op de vraag met wat voor verf ze gebruikt, antwoordt ze: “Acryl- en olieverf, maar ook gebruik ik zand, cement, pasta of lijm. Wat dit betreft wil ik mezelf hiermee geen beperkingen opleggen, maar kies ik ook voor vrijheid in de keuze van materialen die ik wil gebruiken.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief