Cees Jochems bij het Nederlands Drukkerij Museum
Cees Jochems bij het Nederlands Drukkerij Museum Foto: Mary van Duuren

Fout drukwerk? ‘Tijden zijn nogal veranderd’

Door: Mary van Duuren Algemeen

Het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur organiseert twee tentoonstellingen per jaar. Op 19 november wordt ‘Fout drukwerk?? J/N’ geopend, wat veel discussies kan opleveren door de bezoekers. De tijden zijn veranderd en dat blijkt uit de affiches, boeken en tijdschriften, platenhoezen en posters die tentoongesteld worden.

DOOR MARY VAN DUUREN 

Het museum en de vrijwilligers 

In de authentieke boerderij aan de Leeuwerik in Etten-Leur is boekdrukkunst te zien. De inrichting ervaar je zoals het in de vijftiger jaren was. De imposante oude drukpersen en nostalgische letterbakken vullen de ruimte, waar enkele van de in totaal 28 vrijwilligers zich op deze ochtend voorbereiden op de volgende groep schoolkinderen, die al snel zal arriveren. “We zijn echt een doe-museum”, legt Cees Jochems uit. “Kinderen mogen bijvoorbeeld met ‘Dirk den Drukker’ op zoek naar verstopte attributen van de letterkist.”
De 69-jarige Jochems maakt deel uit van het 5-koppige bestuur dat de stichting telt. Hij is secretaris en tevens organisator van de evenementen. “En een manusje-van-alles”, vult hij aan. Tot mijn 59e ben ik werkzaam geweest in de grafische industrie en dit is leuk vrijwilligerswerk, dat daar perfect op aansluit.”

Fout drukwerk?? J/N 
De naam van de eerstvolgende tentoonstelling roept door de dubbele vraagtekens al een vraag op. “Wat kan nu nog?”, vraagt Jochems zich af. “De normen en waarden zijn inmiddels zo veranderd, dat we met verbazing kijken naar drukwerk wat vroeger nog normaal leek te zijn. Zeker met de discussies van de laatste jaren kijken we met andere ogen naar de affiches en propaganda in de politiek en oorlog dan toen. Maar ook in stripboeken en bijvoorbeeld het kinderspeelgoed is volop veranderd. Dat kun je hier allemaal zien.”

Dankzij de hulp en bruikleen van Paul Werner, die maar liefst 53.000 affiches in zijn bezit heeft en André de Rijk, die een verzameling bezit over de Tweede Wereldoorlog, kon de bovenetage van het museum goed gevuld worden. “Ook Klaas Kornaat uit Vlaardingen heeft ons veel drukwerk uitgeleend voor deze expositie. Hij kent ook de vele verhalen die erachter zitten en dat komt hij dan ook op de officiële opening voor genodigden op 19 november vertellen.” 

Rondleiding

“Iedere bezoeker krijgt een rondleiding, maar bij de tentoonstelling komt ook volop uitleg met bijbehorende teksten”, zegt Jochems terwijl we door het museum lopen. Via een trap komen we in de expositieruimte en meteen is de bedoeling zichtbaar. “Het is allemaal origineel drukwerk en mensen zullen nog veel herkennen. Sommigen zullen ook geschokt zijn.” Posters met schreeuwende teksten en met minimaal geklede dames hangen aan de wanden en er liggen tijdschriften en boeken zoals ‘Mein Kampf’. “We hebben zes verschillende thema’s, zoals politiek, racisme, oorlog en erotiek. Het is allemaal klein begonnen, maar uiteindelijk is deze tentoonstelling iets groots geworden. Helemaal ‘out of the box’ vinden wij, maar we laten de bezoekers zelf oordelen.”

De tentoonstelling is voor bezoekers een halfjaar lang te zien vanaf 22 november. 

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur en elke 1e zondag van de maand. [n]

www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief