Foto: STELLA MARIJNISSEN

Bewoners willen liften Beiaardflats behouden

ETTEN-LEUR – Ooit hadden de vijf flatjes aan de Beiaard geen lift maar een mooi trappenhuis. Toen de flats in 1996 werden aangemerkt als seniorenwoningen voor 55-plussers kwamen die er wel. De liften zijn aan revisie toe maar verhuurder woningcorporatie Alwel Etten-Leur denkt mogelijk aan vervanging door trapliften of plateauliften. De bewonerscommissie is het daar dus niet mee eens. Zij willen dat onderhoud gepleegd wordt en liefst zo snel mogelijk.


Anneke Smulders (73) bewoont sinds 1994 een appartement op de eerste verdieping van een van de flatgebouwtjes aan de Beiaard. Zij is voorzitter van de Beiaard bewonerscommissie en voert samen met Els Gijzen (67), die er al sinds 1974 woont, strijd tegen de plannen van Alwel, de voormalige Woonstichting Etten-Leur. De vijf flats bevatten 70 appartementen waarvan 35 op de eerste verdieping. Die werden in 1996 aangemerkt als seniorenwoningen voor 55-plussers en er werden liften geplaatst. De bezetting door senioren liep achteruit. "In 2006 was er sprake van dat de Woonstichting de flatjes zou afbreken omdat die naar de huidige maatstaven niet meer geschikt zijn voor senioren", vertelt Smuders. Met dat plan moest echter wel 70 procent van de bewoners het eens zijn en dat percentage werd niet gehaald. De flats bleven en werden vanaf 2007 verhuurd aan iedereen boven de 18 jaar.

Sloop

Het verhaal van het slopen bleef als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de bewoners hangen. Echter begin 2018 ontving Smulders de bevestiging van Alwel dat uit onderzoek was gebleken dat er voldoende belangstelling voor de appartementen bestaat en dat er ook de komende jaren verhuurd wordt. Naast dit goede nieuws ontving de bewonerscommissie informatie dat de liften misschien niet gerenoveerd zouden worden, groot onderhoud was nodig maar onderdelen zouden niet meer te verkrijgen zijn. Smulders: "Met de bewonerscommissie zou overleg worden gepleegd over alternatieven: een stoeltjeslift of een plateaulift. Verder zijn ideeën geopperd om één lift te behouden en bewoners uit andere gebouwen dan te laten verhuizen naar die galerij om daarvan gebruik te kunnen maken."

Stoeltjeslift

De stoeltjeslift zou geplaatst worden in het trappenhuis dat volgens beide dames veel te smal en steil is. De eventuele rollator zou boven gestald worden waarna beneden in de berging een leenexemplaar zou kunnen worden meegenomen. Een plateaulift vinden de dames ook geen goede optie. "Als je met een rollator aankomt moet je de deur opendoen, naar binnen gaan en vervolgens een knop ingedrukt houden, dat werkt gewoon niet. Voor boodschappen kunnen we, volgens de woningcorporatie, gebruik maken van de bezorgdiensten van de supermarkten of van de goedwillendheid van familie of kennissen. De Lidl die het dichts bij is hééft niet eens een bezorgdienst", schampert Gijzen. Alwel wil nu eerst in gesprek met de bewoners maar dat willen we niet. Dat creëert onrust. We willen nú de toezegging dat de liften blijven.

Prematuur

Rob van Son, vestigingsmanager van Alwel Etten-Leur vindt het allemaal wat prematuur. "Ik heb absoluut begrip voor de zorgen van de dames van de bewonerscommissie, maar vindt het wel jammer dat ze nu al naar buiten treden en niet willen wachten tot we alle bewoners hebben gesproken. De liften, die nu overigens nog prima functioneren, naderen hun houdbaarheidsdatum. Onderdelen zijn moeilijk te krijgen maar we hebben inmiddels wel voldoende op voorraad om problemen te kunnen oplossen. We willen diverse mogelijkheden onderzoeken en bespreken, óók het eventuele behoud van de liften, niet alleen met de bewonerscommissie maar met alle bewoners van de bovenverdiepingen. Tot die tijd nemen we geen besluit. We willen zorgen voor een goede oplossing." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief