Greet van Voorden met het bruidspaar Bart en Charlotte Miltenburg met hun zoontje Siebe.
Greet van Voorden met het bruidspaar Bart en Charlotte Miltenburg met hun zoontje Siebe. (Foto: Mr and Mrs Photography)

Greet van Voorden al 25 jaar trouwambtenaar in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - "Liefde is het mooiste wat er is. Dat blijft altijd prachtig om te vieren!" In totaal zit Greet van Voorden uit Etten-Leur 25 jaar in het trouwvak. Nog steeds trouwt ze koppels voor de gemeente waar ze ook woont: "Ik heb in al die jaren zo'n zeshonderd huwelijken voltrokken."


In de jaren negentig zette Van Voorden zich in voor oudervereniging Balans. Die maakt zich hard voor de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en gedrag. In die hoedanigheid hield ze ook regelmatig speeches. Een bijeenkomst in theaterzaal van de Nieuwe Nobelaer bleef niet onopgemerkt. Van Voorden werd gepolst of ze er niets voor voelde om aan de slag te gaan als trouwambtenaar. Daarbij ging ze niet over één nacht ijs. Ze woonde meerdere huwelijken bij en werd in 1994 officieel beëdigd. Dat was heel bijzonder, omdat het gros van de trouwambtenaren toen nog uit mannen bestond.

Minder huwelijken

In de jaren negentig en in de beginjaren van de éénentwintigste eeuw werd er nog volop getrouwd. Van Voorden voltrok toen op jaarbasis ongeveer dertig huwelijken. Dat aantal is inmiddels aan het teruglopen. Minder mensen stappen in het huwelijksbootje of kiezen juist voor een huwelijk zonder ceremonie. Ook stijgt de leeftijd van paren die in het huwelijksbootje stappen. "Koppels trouwen nu pas vaak, nadat de kinderen er zijn", ziet Van Voorden. Ook de huwelijksvoltrekking verandert. De duur van de plechtigheid was vroeger standaard een half uur. Dat is tot vreugde van Van Voorden verdubbeld tot een uur: "Dat is heel positief. In dat half uur zaten ook de aankomst en het vertrek van het bruidspaar. Je had dan maar twintig minuten voor de speech." Ook kunnen stellen aan de hand van filmpjes kiezen met welke trouwambtenaar ze in zee gaan.

Persoonlijker

Trouwen is ook persoonlijker geworden. De ceremonie was vroeger een standaard gebeuren. Nu brengt de trouwambtenaar een persoonlijke speech met anekdotes over het stel, wordt zelfgekozen muziek meegenomen en spelen de kinderen een belangrijke rol tijdens de plechtigheid. "Mensen zijn ook mondiger geworden en hebben meer wensen", merkt Van Voorden. Dat vindt ze een positieve ontwikkeling. In Etten-Leur kan worden getrouwd in het Trouwkerkje en in Van Goghkerk. Daarnaast wijst de gemeente op verzoek incidentele trouwlocaties aan. Van Voorden trouwde bijvoorbeeld stellen in de eigen tuin of bij de Westpolderplas.

Bijzondere huwelijken

In al die jaren heeft Van Voorden vele bijzondere huwelijken voltrokken. "Zo was er een stel waarvan de vrouw terminaal was. Zij was de hele wereld over gereisd en had de mooiste avonturen meegemaakt. Toevallig vond ik in de krant de tekst 'Liefde is samen walvis spotten'. Die gaf ik hen als herinnering met een briefje. Ze zijn toch uiteindelijk echt nog samen walvissen gaan spotten en haalden daar zelfs de Telegraaf mee. Dat was wel een kippenvelmoment." Daarnaast was ze trouwambtenaar bij alle drie de huwelijken van haar kinderen: "Dat was een groot compliment dat ik dat mocht doen." Er is geen huwelijk dat haar verveelt: "Het is prachtig om mensen de dag van hun leven te bezorgen en dat ze zich even koninklijk mogen voelen."

Trouwjurkenexpo

Een ander hoogtepunt voor Van Voorden was de expositie met bruidsjurken in het Trouwkerkje. De tentoonstelling vond plaats ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het kerkje. Vele Etten-Leurse dames hadden hun trouwjapon uitgeleend, waardoor een goed beeld ontstond van de historie van trouwen. De expositie trok honderden bezoekers. Van Voorden maakte samen met haar man Henk een mooi herinneringsboek van de expositie. De komende jaren is Van Voorden nog lang niet uitgetrouwd. Zo werkt ze ook als weddingplanner. Haar jubileum als trouwambtenaar is feestelijk gevierd op het gemeentehuis." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief